Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U špilji istočno od Tel Aviva

Zubi stari 400.000 godina najraniji dokaz o postojanju modernog čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudski zubi stari 400.000 godina, pronađeni u špilji blizu izraelskog grada Rosha HaAyina, najstariji su dokaz o postojanju modernog čovjeka i pokazuju da je živio dvostruko ranije nego se dosad smatralo, objavilo je Sveučilište u Tel Avivu.

Dosad su najstariji ljudski ostatci pronađeni u Africi - stari 200.000 godina, što je znanstvenike navelo na zaključak da su homo sapiensi potekli upravo s tog kontinenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz kasnog bizantskog doba Arheolozi pronašli 1400 godina staru vinsku prešu Slika nije dostupna 'Cipelići' osvajaju svijet Izrael: Sutkinja dobila cipelu u lice

Špilja je otkrivena 2000. blizu Rosh HaAyina, istočno od Tel Aviva, a tada pronađeni zubi morfološki su analizirani.

>> Studija: Neandertalci su bili gurmani

Zubi su vrlo slični zubima modernog čovjeka, pokazale su snimke rentgenom i CT-om. Također su vrlo slični dokazima o postojanju modernih ljudi iz dviju lokacija na sjeveru Izraela koji datiraju unazad 100.000 godina, objavilo je sveučilište.

Znanstvenici koji rade na nalazištu smatraju da će njihovo otkriće vjerojatno promijeniti prevladavajuće mišljenje da je moderni čovjek potekao iz Afrike.

I dok su arheološki ostatci i ljudski kosturi otkriveni u Kini i Španjolskoj potkopali njihovu tezu, najnovija otkrića su vrlo bitna i neprocjenjiva, rekli su Avi Gopher i Ran Barkai sa Sveučilišta u Tel Avivu, koji su otkrili špilju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene