Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici tvrde: Vjera u Boga zaista može olakšati bol?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stoljećima su neki vjernici uspjeli izdržati veliku patnju i bol uz impresivnu hrabrost. Znanstvenici tvrde da su otkrili kako vjera u Boga zaista može olakšati bol.

Istraživanje Sveučilišta Oxford pokazuje kako su kršćanski mučenici u svojoj vjeri pronašli olakšanje od agonije kroz koju su prolazili, poput recimo, spaljivanja na lomači.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ponovno posvetiti ili ne? Panika nakon seksa u crkvi: Muškarac na sudu, svećenici vijećaju što napraviti s oltarom Slika nije dostupna Za 40 dolara 'Kristov toster': Isusov lik na svakoj kriški

U bizarnom eksperimentu, znanstvenici su 'mučili' 12 katolika i 12 ateista elektrošokovima dok su promatrali sliku Djevice Marije. 

Otkrili su da su katolici bili u mogućnosti blokirati većinu boli.

Koristeći posljednje tehnike skeniranja mozga, znanstvenici su također otkrili da su vjernici sposobni aktivirati dio mozga koji se povezuje s percepcijom i iskustvom boli.

Ispitanici su povezani s aparatom za elektrošokove, a onda su zamoljeni da promatraju dvije slike, Sassoferratovu ‘Djevicu Mariju’ te Da Vincijevu ‘Damu s lasicom’.

Istraživači su očekivali da bi Djevica Marija kod vjernika mogla potaknuti religijsko stanje uma, dok je da Vicijeva slika odabrana jer je slična i smirujuća.

Volonterima nije rečena prava svrha eksperimenta, a proveli su 30 minuta spojeni na aparat, dobivajući 20 elektrošokova u 4 razdoblja dok su promatrali slike. Svaki put volonter je morao rangirati jačinu boli od 1 do 100.

Katolici su naveli da im je slika Djevice Marije dala sigurnost, smirila ih i što je još značajnije, smanjila im bol za 12% u odnosu na Da Vincijevu sliku. 

Skener je pokazivao pojačanu aktivnost na desnoj strani mozga, što je značilo da su aktivirani živčani mehanizmi modulacije boli.

Takve aktivnosti nije bilo kod ateista koji su imali isti nivo boli tijekom cijelog eksperimenta.

Psiholog Miguel Farias, član istraživačkog tima, priznao je kako se sličan efekt može dobiti i kod ljudi koji nisu vjernici, ako se koristi dovoljno značajna slika.

'Radi se o slici koju smatraju vrlo pozitivnom, poput fotografije majke ili oca', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene