Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici u Japanu objavili su da su stvorili zube, zajedno s vezivnim vlaknima i kosti, pomoću matičnih stanica miša i uspješno ih transplatirali u miševe, što je korak za koji se nadaju da će dovesti do napretka u istraživanju matičnih stanica.


Cijeli zubi, koji su umetnuti u donju čeljust miševa, uspješno su srasli s čeljusti kosti i štakori su mogli normalno žvakati, napisali su istraživači u radu u časopisu PLoS One (Public Library of Science). 'Bioinženjeringom stvoreni zubi potpuno su funkcionalni ... nije bilo problema s griženjem i jedenjem hrane nakon transplantacije', napisao je Masamitsu Oshima, docent na Istraživačkom institutu za znanost i tehnologiju pri Tokijskom sveučilištu.

Znanstvenici se nadaju da je to korak koji će pomoći u razvoju novih ljudskih organa izraslih iz bolesnikovih vlastitih stanica. 'Trenutno, istraživači diljem svijeta nemaju metoda uzgoja trodimenzionalnih organa in vitro (izvan tijela)', istakao je profesor Takashi Tsuji, koji je vodio istraživanje, u svom odgovoru na pitanja Reutersa. 'Važno je da se razvije tehnologija za uzgoj organa bioinžinjeringom ... za stvaranje buduće regenerativne terapije zamjene organa', dodao je. Matične stanice su temeljne stanice tijela i izvor su svih stanica i tkiva. One su nediferencirane i stručnjaci vjeruju da mogu generirati sve vrste stanica i organa od kojih potječu. (HIna)
 

Vezani članci Jurica ima savršen osmijeh nakon 13 godina U nekoliko tjedana riješio problem koji ga je mučio čak 13 godina Slika nije dostupna Svako jutro na prazan želudac popijte 600 ml vode - Evo zašto!