Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici u Japanu objavili su da su stvorili zube, zajedno s vezivnim vlaknima i kosti, pomoću matičnih stanica miša i uspješno ih transplatirali u miševe, što je korak za koji se nadaju da će dovesti do napretka u istraživanju matičnih stanica.


Cijeli zubi, koji su umetnuti u donju čeljust miševa, uspješno su srasli s čeljusti kosti i štakori su mogli normalno žvakati, napisali su istraživači u radu u časopisu PLoS One (Public Library of Science). 'Bioinženjeringom stvoreni zubi potpuno su funkcionalni ... nije bilo problema s griženjem i jedenjem hrane nakon transplantacije', napisao je Masamitsu Oshima, docent na Istraživačkom institutu za znanost i tehnologiju pri Tokijskom sveučilištu.

Znanstvenici se nadaju da je to korak koji će pomoći u razvoju novih ljudskih organa izraslih iz bolesnikovih vlastitih stanica. 'Trenutno, istraživači diljem svijeta nemaju metoda uzgoja trodimenzionalnih organa in vitro (izvan tijela)', istakao je profesor Takashi Tsuji, koji je vodio istraživanje, u svom odgovoru na pitanja Reutersa. 'Važno je da se razvije tehnologija za uzgoj organa bioinžinjeringom ... za stvaranje buduće regenerativne terapije zamjene organa', dodao je. Matične stanice su temeljne stanice tijela i izvor su svih stanica i tkiva. One su nediferencirane i stručnjaci vjeruju da mogu generirati sve vrste stanica i organa od kojih potječu. (HIna)
 

Vezani članci Japan obilježio 74. obljetnicu nuklearnog napada na Hirošimu (Foto: AFP) - 1 Tragedija koja je odnijela više od 140.000 života: Japan obilježio godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu Zubata riba (Foto: sadanduseless.com) - 20 Zubata riba iznenadila ribiče, prvo su mislili da je riječ o podvali