Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješna transplatacija

Znanstvenici stvorili zube iz matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u Japanu objavili su da su stvorili zube, zajedno s vezivnim vlaknima i kosti, pomoću matičnih stanica miša i uspješno ih transplatirali u miševe, što je korak za koji se nadaju da će dovesti do napretka u istraživanju matičnih stanica.

Cijeli zubi, koji su umetnuti u donju čeljust miševa, uspješno su srasli s čeljusti kosti i štakori su mogli normalno žvakati, napisali su istraživači u radu u časopisu PLoS One (Public Library of Science). 'Bioinženjeringom stvoreni zubi potpuno su funkcionalni ... nije bilo problema s griženjem i jedenjem hrane nakon transplantacije', napisao je Masamitsu Oshima, docent na Istraživačkom institutu za znanost i tehnologiju pri Tokijskom sveučilištu.

Znanstvenici se nadaju da je to korak koji će pomoći u razvoju novih ljudskih organa izraslih iz bolesnikovih vlastitih stanica. 'Trenutno, istraživači diljem svijeta nemaju metoda uzgoja trodimenzionalnih organa in vitro (izvan tijela)', istakao je profesor Takashi Tsuji, koji je vodio istraživanje, u svom odgovoru na pitanja Reutersa. 'Važno je da se razvije tehnologija za uzgoj organa bioinžinjeringom ... za stvaranje buduće regenerativne terapije zamjene organa', dodao je. Matične stanice su temeljne stanice tijela i izvor su svih stanica i tkiva. One su nediferencirane i stručnjaci vjeruju da mogu generirati sve vrste stanica i organa od kojih potječu. (HIna)
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Slika nije dostupna Novo otkriće Mišje stanice pretvorili u stanice slične ljudskom embriju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene