Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski znanstvenici stvorili su ljudski embrij s troje roditelja i nadaju se da će taj uspjeh voditi k razvoju djelotvornih metoda liječenja za cijeli niz teških nasljednih bolesti.


Istraživači sa sveučilišta u Newcastleu na sjeveru Engleske objavili su svoje otkriće prošli vikend na medicinskoj konferenciji, rekla je glasnogovornica sveučilišta. 

Vezani članci Testiranje na koronavirus Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava'' Medicinski pomognuta oplodnja (Foto: Dnevnik,hr) Na račun HZZO-a možete ići na medicinski potpomognutu oplodnju ako nemate više od 42 godine

Embriji su stvoreni oplodnjom in vitro, a u njihovu su nastanku upotrebljeni DNK jednoga muškarca i dviju žena.

Cilj je toga eksperimenta pomoći da žene koje imaju pogrešku u mitohondrijskome DNK, a koja može voditi do nekih oblika epilepsije te poremećaja u razvoju muskulature, ne prenesu tu bolest na djecu.

Mitohondriji su sitni dijelovi stanice koji joj daju energiju.
Genetske pogreške mogu dovesti do toga da mitohondriji ne sagore hranu i kisik do kraja pa dođe do gomilanja otrova koji su odgovorni za više od 40 bolesti.

Ekipa iz Newcastlea vjeruje da bi se te bolesti mogle izbjeći ako ugroženi embriji dobiju djelotvoran mitohondrijski transplantat. Za to su potrebni umjetna oplodnja, a zatim i uklanjanje jezgre jajašca. Jezgra se tada umeće u jajašce iz kojega je izvađen DNK.

Fetus koji je tako nastao nasljeđuje DNK jezgre, odnosno gene obaju roditelja, ali mitohondrijski DNK od treće osobe.

Ta je tehnika dosad isprobana samo u laboratoriju, a tako stvoreni embriji uništeni za šest dana.

Vjeruje se da će se kritičari embrijskoga istraživanja koji strahuju od stvaranja djece po mjeri, žestoko usprotiviti toj tehnici.

Istraživanje je predstavljeno 1. i 2. veljače u Londonu na konferenciji istraživačkoga centra za neuromuskularne bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju