Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su uspjeli razviti cjepivo koje štiti miševe od smrtonosnog oblika virusa ebole, izvijestio je BBC.


Virus ebole pojavio se 1976. godine i otad je više od 90 posto zaraženih ovim smrtonosnim virusom izgubilo živote. Istraživači su potvrdili da je novootkriveno cjepivo protiv ebole dugoročno održivo te da se može skladištiti.

Vezani članci Cijepljenje (Foto: Getty Images) Broj oboljelih od ospica triput porastao, među zemljama s najviše zaraženih su i naši susjedi Slika nije dostupna VIDEO Prvi ebolom zaraženi pacijent stigao u Britaniju, nalazi se u NAJSIGURNIJOJ sobi u Europi!

Ebola se prenosi tjelesnim tekućinama, a ponekad i zrakom. Oboljeli pate od simptoma mučnine, povraćanja, krvarenja te postupnog otkazivanja organa prije smrti. Prijašnja cjepiva razvijana su iz virusnih čestica koje su se u krnjem obliku ubrizgavale u tijela oboljelih. No takva se praksa pokazala nedjelotvornom jer je dugoročno skladištenje drastično smanjivalo učinkovitost cjepiva.

Novo cjepivo sadrži sintetički virusni protein koji omogućava imunosnom sustavu da lakše uoči i prepozna virus ebole. Uočeno je da je cjepivo zaštitilo pokusne miševe od smrti u čak 80 posto slučajeva. Sljedeći je korak testiranje cjepiva na obliku virusa koji je sličniji onom od kojeg obolijevaju ljudi. (Agencija VLM)