Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je otkriven misterij zebrinih pruga, engleski su znanstvenici otkrili i zašto tigrovi imaju pruge.


Znanstvenici su razvili 60 godina staru teoriju legendarnog matematičara Alana Turinga koji je razbio šifru slavnog nacističkog stroja za šifriranje Enigme. Turingova teorija je polazila od postavke da su uzorci poput tigrovih pruga ili leopardovih točaka posljedica dvaju tipova morfogena koji zajedno djeluju pri čemu je jedan aktivator, a drugi inhibitor. Budući da morfogeni određuju strukturu stanica u tkivu, Turing je vjerovao da njihovo zajedničko djelovanje može stvoriti uzorke poput pruga ili točaka, prenosi Huffington Post

Vezani članci Mislav Bago - 2 Jesu li profitirali u kampanji? Pad rejtinga bilježi samo jedan političar, ostali su u blagom porastu. Doznajte i što građani misle o radu Vlade Slika nije dostupna Zašto zebre imaju crno bijele pruge?

Turing nikada nije uspio dokazati svoju teoriju, stoga su ju odlučili testirati engleski znanstvenici, no eksperimente nisu provodili na tigrovima nego na miševima u čijim se ustima također nalaze pravilni uzorci na koje bi se mogla odnositi Turingova teorija.

Znanstvenici su istraživanjima došli do zaključka da se promjenom aktivnosti aktivatora i inhibitora može utjecati na pravilnost uzoraka kod životinja.