Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici otkrili tajnu 'Španjolske gripe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki stručnjaci koji su rekonstruirali događaje vezane uz smrtonosni virus španjolske gripe, koja je 1918. godine odnijela živote 50 milijuna ljudi diljem svijeta, ponudili su novo viđenje o tomu zašto se baš taj virus uspio rasprostraniti i ubiti toliko ljudi, prenose agencije.

Riječ je o jednoj od najgorih pandemija u povijesti čovječanstva koja je odnijela više žrtava nego Prvi svjetski rat. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje Ilustracija zamrznuta opasnost Otkriven zombi virus star 48.500 godina, znanstvenici upozoravaju: Svijetu prijete užasne pandemije

No, znanstvenici do danas nisu uspjeli ustanoviti zbog čega je baš virus H1N1 bio tako smrtonosan. 

Da bi rekonstruirali događaje iz 1918. znanstvenici su virusom španjolske gripe inficirali laboratorijske miševe nastavivši
pratiti njihovu reakciju. Vjeruju da su pronašli neke odgovore koji bi mogli pomoći u "formiranju slagalice", što bi bez sumnje moglo biti od koristi u slučaju izbijanja potencijalne nove pandemijske gripe, prenosi Reuters.

Američki znanstvenici vjeruju da je pretjerana reakcija imunološkog sustava organizma kod gripe iz 1918. rezultirala na način da je on sam počeo uništavati vlastite stanice u velikom broju, što je gripu učinilo još smrtonosnijom. 

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "Nature" moglo bi, prema mišljenju znanstvenika
biti od velike koristi u slučaju izbijanja potencijalne nove
pandemijske gripe.

- Zaključili smo da je virus snažno aktivirao upalni proces u
organizmu zbog čega je došlo do pretjerane upalne reakcije pa je virus bio pogubniji za organizam nego u drugim sličnim slučajevima, rekao je dr. John Kash sa Sveučilišta Washington u Seattleu koji je vodio istraživanje, prenosi BBC.

Američki su znanstvenici obnovili virus H1N1 kako bi što bolje
razumjeli potencijalnu opasnost od "aktualnog ubojice", virusa H5N1 i uhvatili se u koštac s novim, čini se, sličnim problemom.

- Razumijevanje načina na koji je djelovao virus španjolske gripe mogao bi nam pomoći u razvoju ciljanih terapija kojima bismo se mogli suočiti s drugim različitim tipovima patogenih infekcija, među kojima je i ptičja gripa, rekao je profesor zdravstvene zaštite sa Sveučilišta East Anglia Paul Hunter.

- Razlika između današnjeg virusa ptičje gripe i onoga koji je harao 1918. je u tomu što aktualni virus tek treba razviti sposobnost brzog širenja s jedne osobe na drugu, zbog čega su nam saznanja o španjolskoj gripi neprocjenjiva, kazao je prof. Hunter.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene