Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici na Antarktiku traže nove dokaze globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su u nedjelju krenuli na Antarktik kako bi provjerili topi li se ledeni pokrov na rubovima tog zaleđenog kontinenta brže nego što se mislilo i upija li Južni ocean manje ugljičnog dioksida nastalog globalnim zatopljenjem.

Južni ocean apsorbira veliku količinu ugljičnog dioksida kojeg ispuštaju industrijska postrojenja, elektrane i promet, pa djeluje kao svojevrsna kočnica klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Temperatura se znatno penje, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend Slika nije dostupna Stručnjaci UN-a strahuju Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje!

"Nedavna istraživanja pokazuju da Južni ocean upija manje CO2 nego prije", rekao je Steve Rintoul iz australskog instituta CSIRO.

"Ako je postao manje učinkovit, to će ubrzati stupanj klimatskih promjena", dodao je.

Rintoul predvodi skupinu međunarodnih stručnjaka na brodu Aurora Australis koji je u nedjelju isplovio iz australske luke Hobart na Tasmaniji.

Znanstvenici iz Australije, Velike Britanije, Francuske i SAD-a gotovo mjesec dana provodit će različita mjerenja na Južnom oceanu između Antarktike i Hobarta kako bi utvrdili na koji se način ocean mijenja i što bi te promjene mogle značiti za klimu na Zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene