Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici dokazali: moguće je čitati misli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački, britanski i japanski znanstvenici su skeniranje mozga dovedeli do faze u kojoj je moguće predvidjeti što će osoba učiniti.

Znanstvenici su naučili  kako 'čitati misli' koristeći sofisticiranu funkcionalnu magnetsku sliku (fMRI) i kompjuterske programe. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Telepatsko računalo Znanstvenici uspjeli prenijeti misli na računalo Slika nije dostupna Kakva će djeca biti kad odrastu? Oblik mozga otkriva budući karakter osobe

U izvještajima koje su znastvenici podnijeli nakon proučavanja stoji da su bili u mogućnosti predvidjeti reakcije ljudi u 70 slučajeva. 

Takve tehnike bi se mogle koristiti kako bi pomogli ljudima koji su paralizirani. 

Ovo istraživanje također je pokazalo da se mogu se iščitati apstraktne misli i namjere. 

Čak bi moglo biti moguće izvršiti upute poput: 'pošalji mail', uz uporabu skenera koji prepoznaje misli i prosljeđuje ga kompjuteru. 

Znastvenici, predvođeni Institutom Max Plank u Leipzigu su zamolili ljude da zamisle neku matematičku jednadžbu dok su im pokazali dva broja na monitoru kompjutera. 

Za to vrijeme, aktivnost mozga je nadzirao fMRI. 

Dr John-Dylan Haynes, koji je predvodio istraživanje rekao je da se 'prije pretpostavljalo da bi slobodno izabrani planovi mogli biti pohranjeni u korteksu, dok se planovi koji su nastali na temelju nekih uputa nalaze na površini mozga. Tu smo teoriju potvrdili ovim eksperimentom.' 

- Eksperimenti pokazuju da namjere nisu upisane u jednom neuronu, već u cijelom prostornom uzorku moždane aktivnosti, dodao je Haynes.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene