Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješio Poincareovu pretpostavku

Pomogao mu Isusov hod po vodi: 'Znam kako vladati svemirom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski matematički genij Grigorij Perelman, koji je riješio Poincareovu pretpostavku, jedan od najtežih problema te znanosti, u četvrtak je u jednom od rijetkih intervjua objasnio kako mu je rješenje sinulo u pokušaju da shvati Kristov hod po vodi.

'Nema problema koji je nemoguće riješiti, ima ih koje je teško riješiti', izjavio je 44-godišnji Perelman u intervjuu za filmsko društvo kojih je izvatke u četvrtak objavio dnevnik Komsomolska Pravda. Osamljenik koji izuzetno rijetko daje intervjue, Perelman se prisjetio školskih dana.

'Sjećate se legende o Isusu koji je hodao po vodi. Morao sam izračunati brzinu kojom je hodao kako ne bi pao u vodu', objasnio je. Također je rekao zbog čega je odbio milijun dolara nagrade za rješenje Poincareove pretpostavke koju mu je lani dodijelio Matematički institut Clay (CMI).

'Znam kako vladati svemirom. Zbog čega bih trebao trčati za milijun dolara', zapitao se matematičar koji živi s majkom u trošnome stanu u Sankt Peterburgu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće" Ilustracija Osigurana voda Privremeno bez vode dio građana u Zagrebu: Holding poslao poruku

>> Ruski matematički genij odbio milijun dolara

U ožujku 2010. CMI je Perelmana imenovao dobitnikom milenijske nagrade pošto je na internetu objavio rješenje topološkog problema što ga je 1904. postavio francuski matematičar Henri Poincare, koji se smatra osnivačem algebarske topologije.

Nakon nekoliko tjedana razmišljanja, Perelman je odgovorio da nagradu odbija jer se 'ne slaže' sa zajednicom matematičara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene