Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod muškaraca suprotan učinak

Žene pod stresom bolje funkcioniraju uz kavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako žele biti na boljim poslovnim pozicijama od muških kolega, žene trebaju piti jaku kavu, pokazuju istraživanja.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bristolu pokazalo je kako kofein iz kave potiče bolju učinkovitost kod žena u stresnim situacijama, dok kod muškaraca ima suprotan efekt.

Pročitajte i ovo Ilustracija Znanstveno dokazano Protiv stresa nude druženje s kravama: ''Morag i njezine prijateljice su tako prijateljski nastrojene i oko sebe šire neki mir'' Slika nije dostupna Neizostavan ritual Protiv crnih misli: Evo koji su pozitivni učinci kave!

Nakon nekoliko šalica kave muškarci postaju usporeniji, a imaju i manje pouzdanja u svoje sposobnosti. Kofein u kavi djeluje kao stimulans i utječe na mozak.

U istraživanju su sudjelovale 64 osobe, oba spola, koje su u paru trebale raditi na različitim zadacima. Kako bi se stres pojačao, rezultate su morali javno prezentirati, piše Telegraph.

Prije zadataka su dobili kofeinsku ili bezkofeinsku kavu. Muškarci koji su pili kavu s kofeinom bili su 20 sekundi sporiji od onih koji su pili kavu bez kofeina. Žene pak su bile 100 sekundi brže ako su pile kavu s kofeinom.

>> Dugogodišnji stres utječe na srce

Na interpretaciju rezultata mogla bi utjecati i činjenica da muškarci i žene različito reagiraju na stres.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene