Obavijesti Pretražite Navigacija
Mala je razlika...

Zbog dvije molekule čovjek govori, a majmun ne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razlika u dvije molekule jednog gena, istovjetna u čovjeka i čimpanze, uzrok je sposobnosti govora ljudi, po istraživanju objavljenu u časopisu Nature.

Te molekule, aminokiseline, temelj su za stvaranje proteina. Protein proučavana gena FOXP2, koji upravlja skupinom drugih gena povezanih s govorom, sastoji se od nekoliko stotina aminokiselina, od kojih su samo dvije različite u čovjeka i čimpanze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Penjala se po zgradi Odbjeglu čimpanzu hvatalo 70 policajaca Slika nije dostupna Nova saznanja o evoluciji Sličniji smo gorilama no što smo mislili

'Otkrili smo gene djelovanje kojih se razlikuje po mutaciji tih dviju aminokiselina, uključivo i neke gene, djelovanje kojih je temeljno za središnji živčani sustav', tvrde znanstvenici.

Dosadašnji su radovi već upućivali na razliku tog gena između čovjeka i čimpanze zbog tih dviju aminokislina i moguće djelovanje te razlike na sposobnost govora. 'Naše istraživanje je pokusni prikaz te razlike', navodi Daniel Geschwind sa sveučilišta UCLA u Los Angelesu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene