Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razlika u dvije molekule jednog gena, istovjetna u čovjeka i čimpanze, uzrok je sposobnosti govora ljudi, po istraživanju objavljenu u časopisu Nature.


Te molekule, aminokiseline, temelj su za stvaranje proteina. Protein proučavana gena FOXP2, koji upravlja skupinom drugih gena povezanih s govorom, sastoji se od nekoliko stotina aminokiselina, od kojih su samo dvije različite u čovjeka i čimpanze.

Vezani članci Slika nije dostupna Odbjeglu čimpanzu hvatalo 70 policajaca Slika nije dostupna Sličniji smo gorilama no što smo mislili

'Otkrili smo gene djelovanje kojih se razlikuje po mutaciji tih dviju aminokiselina, uključivo i neke gene, djelovanje kojih je temeljno za središnji živčani sustav', tvrde znanstvenici.

Dosadašnji su radovi već upućivali na razliku tog gena između čovjeka i čimpanze zbog tih dviju aminokislina i moguće djelovanje te razlike na sposobnost govora. 'Naše istraživanje je pokusni prikaz te razlike', navodi Daniel Geschwind sa sveučilišta UCLA u Los Angelesu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju