Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više od milijun ljudi pati od kroničnog umora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindrom kroničnog umora, za koji su neki liječnici prije mislili da je psihički problem ili čak isprika za lijenčine, stvarna je bolest koja pogađa više od milijun Amerikanaca.

Pravodobna dijagnoza i liječenje te bolesti vrlo su bitni za oporavak - premda još nije posve jasno koji je lijek najbolji, izvijestili su Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Pročitajte i ovo Cijepljenje Broj oboljelih porastao Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom" Ilustracija Zabrinjavajuća situacija Više od tri milijuna Amerikanaca pati od ove bolesti: Provjerite imate li i vi neke od simptoma

"Sindrom kroničnog umora strašna je bolest zbog koje mnogi ne mogu sudjelovati u svakodnevnim aktivnostima i u onome u čemu uživaju", rekla je direktorica CDC-a Julie Gerberding. "Srećom, postoje terapije koje mogu smanjiti bol i patnju."

CDC je pokrenuo kampanju kojom želi upozoriti na problem kroničnog umora.

Čak 80 posto osoba koje pate od sindroma kroničnog umora i ne znaju da ga imaju. Uzroci te bolesti su nepoznati, ali ona može izazvati veliku iscrpljenost, teškoće u spavanju i probleme s koncentracijom i pamćenjem.

Česti su simptomi poput gripe, uključujući bolove u zglobovima i mišićima, limfnim čvorovima, upalu grla i glavobolje. "Važna karakteristika bolesti je pogoršanje simptoma nakon fizičkog ili mentalnog napora", ističe CDC.

"CDC drži da je sindrom kroničnog umora velik problem javnoga zdravstva i svojim istraživanjima želi poboljšati dijagnozu bolesti i njezino liječenje", dodala je Julie Gerberding.

Jedina terapija je smanjenje stresa, promjena prehrane, blaga tjelovježba i dodaci prehrani, a oboljeli ponekad dobivaju i lijekove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene