Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korisnici Hotmaila morat će koristiti sigurnije šifre, a dodana je i mogućnost prijavljivanja hakiranih računa prijatelja


 Iako su hakeri posljednjih mjeseci napravili veliku štetu korporacijama, državnim institucijama, ali i običnim korisnicima, nekoliko je sigurnosnih stručnjaka zaključilo da su nam ovi hakerski napadi u neku ruku i pomogli – pomogli su nam shvatiti kako brojne kompanija premalo ulažu u sigurnost te koliko smo svi ranjivi u online svijetu.

Vezani članci Dr.sc. Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja (Foto: Dnevnik.hr) Komunikacijska stručnjakinja analizirala premijerovo ponašanje: "Omalovažava javnost i protivnike, arogantan je, bahat i tašt" Mislav Bago u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mislav Bago: "Ovo je ozbiljan problem za Dalić i Plenkovića. Po nekim informacijama, idućih dana krenut će lavina mailova"

Također, otkrivanje osobnih informacija koje su hakeri pokupili na napadnutim stranicama, pogotovo mailova i lozinki pokazalo je da se velik broj korisnika ne trudi na pravi način zaštiti svoju privatnost. Naime, korisnici često koriste lozinke poput 123456, password i slične te, s obzirom na velik broj servisa, aplikacija i mailova za koje je danas potrebna šifra, koriste iste lozinke za većinu ili sve račune.

S obzirom na to, u Microsoftu su odlučili povećati sigurnost Hotmaila te će promijeniti pravila vezana uz odabir lozinki, upravo s ciljem sprječavanja korištenja jednostavnih i često korištenih lozinki.

Tako novi korisnici ovog e-mail servisa prilikom otvaranja novog računa, odnosno svi korisnici koji budu mijenjali staru lozinku, više neće moći koristiti lozinke poput 123456 i slične, a u budućnosti se ovakva politika možda primijeni i na sve trenutne korisnike Hotmaila koji će takve lozinke morati zamijeniti složenijima. Također, Microsoft namjerava unijeti još jedan novitet koji će poboljšati sigurnost Hotmaila, opciju nazvanu 'My friend's been hacked!'.

Tako, ako vam prijatelj s Hotmaila pošalje spam mail, možete prijaviti da je njegov račun hakiran, nakon čega će ga Microsoft blokirati kako ne bi i dalje širio neželjenu poštu. Kada se njegov pravi vlasnik pokuša logirati na njega, morat će proći kroz proces ponovnog obnavljanja računa kako bi ga mogao nastaviti koristiti.

Opcije koje je Microsoft najavio za Hotmail voljeli bi vidjeti i na ostalim mail servisima i servisima drugih usluga koje koristimo, no najveći dio odgovornosti za sigurnost računa ipak je na nama te bi sami trebali koristiti složene lozinke kombinirajući velika i mala slova s brojevima, ne bi trebali koristiti iste lozinke na različitim računima te bi trebali paziti i ne otvarati sumnjive mailove.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju