Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Virtualni svijet može pridonijeti ublažavanju boli, čak i starijim pacijentima koji na njega nisu navikli, pokazalo je novo američko istraživanje.


'Iznenađen sam razinom analgetičke reakcije starijih pacijenata, jer su oni imali malo ili nikakva iskustva s video igricama ili virtualnom stvarnošću, za razliku od mlađih ispitanika', rekao je Sam Sharar, profesor anesteziologije na Washingtonskom sveučilištu, koji je sudjelovao u istraživanju.

Terapija video igrom provodi se pomoću displaya koji se nosi na glavi, a koji je razvio Hunter Hoffman, kognitivni psiholog i istraživač Washingtonskog sveučilišta. 'Rezultati su pokazali znatno smanjenje senzorne, emocionalne i kognitivne boli s tretmanom virtualne igre', kaže se u zaključcima istraživanja.

Analgetički učinak bio je znatno veći u skupini koja je bila izložena većoj virtualnoj stimulaciji, i to čak nešto veći kod starijih ispitanika nego studenata, ističe se. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Raj za gejmere: Zavirite u hotel u kojemu je sve prilagođeno tome da se igrate do iznemoglosti Slika nije dostupna Briga njega: Dok su kolege zastupnici dizali ruke i mijenjali zakone, on se bezbrižno igrao!