Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokus uspio

VIDEO: Napravili supernovu u staklenci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sve one koji su poželjeli izbliza vidjeti kako bi izgledao djelić eksplozije supernove, tim fizičara sa sveučilišta u Torontu i sveučilišta Rutgers iz New Jerseyja, omogućio je upravo to.

Navedeni znanstvenici uspjeli su pokusom u staklenci oponašati eksploziju supernove. U jednom tipu supernove, eksplozija počinje mjehurom plamena, zakopanom duboko unutar guste zvijezde, koju znanstvenici još zovu 'bijeli patuljak', piše New Scientist.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) DES16C2nm Astronomi otkrili supernovu staru 10,5 milijardi godina Ilustracija (Foto: Thinkstock) pa ti uči Lakše ozlijeđen: Splitski srednjoškolac kod kuće izvodio pokus iz kemije, eksplozija srušila zid

>> Obližnja supernova može uništiti život na Zemlji

Zbog toga što je plameni mjehurić znatno lakši od njegove okoline, on se izdiže na površinu gdje se oslobađa. Tim fizičara snimio je svoj pokus u staklenci, a mi vam prenosimo i njihov video u kojem je vidljivo kako se taj mjehur uzdiže prema površini. Oni su umjesto super vruće zvijezde, naravno, koristili mješavinu jodne i arsenske kiseline, u staklenci promjera devet centimetara.

Princip isti kao i kod supernove

'Mješavina je stabilna, dok ju se ne pokrene', ističe Stephen Morris, fizičar sa sveučilišta u Torontu. 'To je nešto poput paljenja fitilja. Reakcija napreduje prema gornjem kraju staklenke, dok ne postane sve veća i veća. Tada se pretvara u gljivu na čijoj se površini događa reakcija. Sve kretanje tekućine pokreće se isto tako samom tom reakcijom', dodao je Morris.

Kod supernove, dinamika tih reakcija je znatno turbulentnija i energičnija, no princip je isti, kaže Morris. 'Na fundamentalnoj razini, pokretačke sile i efekt gravitacije (u ovom slučaju plutanja) su slični', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene