Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Neugodno susjedstvo

Obližnja supernova može uništiti život na Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriveno je da zvijezda, koja je na rubu da postane isuviše masivna i uruši se u supernovu tipa Ia, bliže Zemlji nego što se vjerovalo. Zapravo, dovoljno je blizu da uništi sav poznati život kad napokon eksplodira.

Astronomi su na ovotjednoj konferenciji Američkog astronomskog društva otkrili da je masivni bijeli patuljak iz sustava T Pyxidis kudikamo bliže našem sustavu nego se do sada vjerovalo.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ipak nismo samo mi krivi Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

Kad se na kraju uruši u supernovu tipa Ia – zapravo, ukoliko se uruši u supernovu tipa Ia – posljedica će biti termonuklearna eksplozija koja će zbrisati sav život na Zemlji. I vjerovali u Sudnji dan ili ne, ovo je čvrsta znanstvena činjenica.

Eruptivna zvijezda T Pyxidis je polovica binarnog sustava i iz svog para izvlači masu, a nalazi se na jugu konstelacije Pyxis, koja se još naziva 'Kutija kompasa'.

Sustav je poznat kao repetitivna nova jer su samo tijekom jednog stoljeća zabilježene manje termonuklearne eksplozije, i to 1890., 1902., 1920., 1944. i 1967. godine, odnosno, gotovo svakih 20 godina.

No, od zadnje eksplozije je prošlo više od 40 godina, a bijeli je patuljak čitavo to vrijeme nastavio gutati svog susjeda. Nastavi li s tim 'svemirskim kanibalizmom' na kraju će doseći tzv. Chandrasekharov limit, kritičnu masu na kojoj momentalno počinje gravitacijsko urušavanje koje može prouzročiti termonuklearnu eksploziju od oko 20 milijardi milijardi milijardi megatona TNT-a.

S obzirom da su znanstvenici nedavno utvrdili da se T Pyxidis nalazi oko 3260 svjetlosnih godina od nas – pravi susjed u kozmičkim razmjerima – takva enormna eksplozija ne bi baš 'prijala' njegovim susjedima.

Gama zračenje koje bi dospjelo do Zemlje iznosilo bi kao da 1000 istovremenih sunčevih oluja bombardira naš planet.

To bi dovelo do stvaranja dušičnog oksida u atmosferi, koji bi potpuno uništio ozon i dolazimo do točke kada bismo planet mogli nazvati nepogodnim za život.

No, fantastični razmjeri svemira, koji omogućava takve masivne i kataklizmičke pojave, nosi i malo svjetlo nade za nas na Zemlji: iako je u smislu života zvijezda opasna supernova tik iza ugla, znanstvenici procjenjuju da do eksplozije neće doći još barem 10 milijuna godina.

Valja i reći da smo toliko udaljeni od T Pyxidisa da ne možemo sa sigurnošću znati koliko je zvijezda masivna i kako brzo 'krade' masu svog susjeda.

No, sigurno je da kraj svijeta neće biti sutra. A niti 2012. godine, kao što mnogi vjeruju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene