Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bombardiranje

VIDEO: 'Vatrene kugle' na Jupiteru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina profesionalnih i amaterskih astronoma zaključila je kako je planet Jupiter začuđujuće česta meta udara asteroida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U idućih 100 godina NASA: Zemlji prijeti 400 kataklizmi Slika nije dostupna I to sad imamo VIDEO Pogledajte geološku kartu najvećeg mjeseca u Sunčevom sustavu

U istraživanju objavljenom u žurnalu Astrophysical Journal Letters astronomi su zaključili kako je Jupiter 'jedan veliki gravitacijski usisivač'. 'Sada je već jasno kako manji asteroidi, koji predstavljaju ostatke formiranja Sunčevog sustava, izrazito često udaraju u Jupiter', zaključio je astronom Glenn Orton.

Udari asteroida proizvodili su dovoljno svjetlosti, da su bili vidljivi sa Zemlje iz običnih amaterskih teleskopa, koje entuzijasti koriste u svojim dvorištima. Ti isti entuzijasti otkrili su nove vatrene kugle na Jupiteru još 3. Lipnja, te nedavno, 20. Kolovoza. Ponukani rezultatima svojih amaterskih kolega i NASA-ini stručnjaci su usmjerili svoje teleskope u Jupiter i zabilježili i treću vatrenu kuglu ove godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene