Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Područje Darvaza u pustinji Karakum bogato je plinom. Tijekom bušenja 1971. geolozi su slučajno naišli na podzemnu špilju ispunjenu metanom. Tlo ispod mjesta bušenja se urušilo te je nastao krater promjera od 50 do 100-ak metara i dubine 30-ak metara.


Kako bi izbjegli istjecanje otrovnog plina, geolozi su odlučili zapaliti plin. Nadali su se da će izgorjeti za nekoliko dana, ali su se 'malo preračunali' i plin neprestano gori od onda. Lokalno stanovništvo je pećinu nazvalo Vrata pakla. Osim eksploatacije, zapaljenje je sigurnije i manje šteti okolišu od slobodnog ispuštanja u atmosferu, jer je metan vrlo potentni staklenički plin.

Sam krater u zabačenom dijelu središnje Azije do sada je privukao malo turista, ali su snimke Vrata pakla vidjele stotine tisuća ljudi na internetu. A zapeo je i za oko turkmenskom predsjedniku Kurbanguliju Berdimuhamedovu.

Vezani članci Željezna vrata u selu Mlini - 3 Ovo su najbizarnija vrata u Hrvatskoj: Usred sela osvanuo portun, ključ daleko u - Sloveniji Predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedow Nije šala: Turkmenistan zabranio da se govori i piše o koronavirusu

On je nedavno posjetio krater te je lokalnim dužnosnicima naredio na pronađu način na koji će se riješiti 'neprirodnog fenomena iz sovjetskog razdoblja' ili osigurati da se ne proširi na obližnja nalazišta plina, objavila je državna televizija.

Berdimuhamedov je rekao da su 'postojeće anomalije usporile industrijski napredak plinom bogatog područja središnjeg Karakuma'. Turkmenistan, koji godišnje proizvodi oko 75 milijardi kubičnih metara plina, u sljedećih 20 godina želi utrostručiti proizvodnju te tržište s Rusije, Kine i Irana proširiti na Zapadnu Europu, Indiju i Pakistan.