Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh NASA-e

VIDEO: Dosad neviđeni prizori kometa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina sonda Deep Impact, koja je dio misije EPOXI, uspješno je poslala dosad neviđene fotografije kometa Hartley 2, koji je proletio blizu Zemlje.

Sonda se uspjela kometu približiti na 700 kilometara i samo pola sata nakon leta uz komet, počela je pristizati serija fotografija u NASA-in Jet Propulsion Laboratory. Komet Hartley 2 proletio je na 496 tisuća kilometara od Zemlje, a astronomi su upravljanje sonde prepustili autopilotu, koji je putanju sonde prilagodio kometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispisala je povijest ROSETTA ZAVRŠILA MISIJU Zabila se u komet i naprasno izgubila kontakt s letjelicom Slika nije dostupna 12-godišnja misija Dovedena u pitanje jedna od ključnih teorija o stvaranju Sunčeva sustava

>> Otkriven novi za Zemlju opasan asteroid

Deep Impact sonda ima i tu čast da je postala prva koja je posjetila dva kometa, piše popsci.com. Šef misije EPOXI Rich Rieber, istaknuo je kako je misija sonde Deep Impact imala mizernih 0,1 posto šanse za uspjeh, ali da je autopilot AutoNav i njegova precioznost, spasila dan. Bez njega, astronomi su računali, ako uspiju, uspiju, jer vrijedi pokušati.

Fotografije su snimljene jučer ujutro po lokalnom američkom vremenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene