Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Betonski blokovi Bosanske piramide Sunca sve su vidljiviji, tvrde sudionici međunarodne radne akcije volontera 'MRAV Bosanske piramide 2010'.


Oni su posljednjih dana završili s čišćenjem postojećih arheoloških sondi na sjevernoj strani spomenute piramide, piše bosanski portal 24 sata.info. Počistili su travu i zemljane nanose, a sve više tih volontera sa sobom nosi pozitivne dojmove sa iskapanja u Visokom.

Vezani članci Ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini, ilustracija (Foto: AFP) Migranti tvrde da su iz Slovenije deportirani u Hrvatsku, a zatim u BiH Amaterski snimak kolone migranata (Foto: Dnevnik.hr) Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

To kontroverzno mjesto u BiH ima i velik broj video snimki, koje kruže internetom, a posebno je zanimljiv prethistorijski labirint 'Ravne'. Dvije godine intenzivnih istraživanja odlikuje primjenjena kombinacija klasičnih geo-arheoloških i visoko-tehnoloških metoda (satelitska snimanja, termalne analize, geo-radarske, seizmičke i elektromagnetne metode, 3D geodetsko-topografske mape visoke rezolucije). Desetine svjetskih eksperata nedvojbeno potvrđuju da se u središnjoj BiH krije vrlo važna arheološka lokacija u svjetskim razmjerima, stoji na internetskim stranicama piramidasunca.ba, posvećenim tom neobičnom lokalitetu.