Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljeno - nađeno

VIDEO: Pronađena izgubljena snimka slijetanja na Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi put se mogu pogledati snimke slijetanja na Mjesec u sklopu misije Apolla 11 čija je digitalizacija trajala dugih šest godina.

Premijera videa održana je u sklopu dodjele nagrada Austalskog društva geografa u Sydneyu na kojoj je prisustvovao i sudionik slijetanja na Mjesec Edwin 'Buzz' Aldrin. 2009. godine NASA je pustila dijelove snimke u sklopu obilježavanja 40 godišnjice slijetanja, no znanstvenicima je trebalo šest godina da završe potpunu digitalizaciju video u trajanju od dva i pol sata.

Pročitajte i ovo Policija Putnici prevezeni u bolnicu Stravična prometna nesreća na sjeveru Hrvatske: Vozač sletio s ceste i zabio se u drvo, poginuo na licu mjesta Ilustracija Neprilagođena brzina Strašna nesreća: Mladići autom sletjeli s ceste i nekoliko puta se prevrnuli, vozač teško ozlijeđen

>> NASA: Mjesec se skuplja kao stara jabuka

Australski znanstvenici su zajedno s kolegama iz NASA-e godinama tragali za originalnom snimkom na kojoj se nalazi video signal poslan s Mjeseca. Nisu se ni nadali da će u potrazi nabasati na najdužu snimku slijetanja do sada.

Obrađena snimka sada je u HD kvaliteti i na njoj se lijepo vidi snimka slijetanja na mjesec Apolla 11 za koju se smatralo da je izgubljena. Snimka će u cijelosti uskoro biti puštena u javnost.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene