Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako astronomi cijelog svijeta upozoravaju na opasnost od udara asteroida u zemlju, gromada promjera deset metara neprimijećena je udarila u atmosferu iznad Indonezije snagom nekoliko atomskih bombi. Znanstvenici su iznenađeni najnovijim događajima u svemiru, no astronomi upozoravaju - pravi je udar samo pitanje vremena.


Brzinom 20 kilometara u sekundi stijena promjera desetak metara udarila je u atosferu iznad Indonezije i uzrokovala razornu eksploziju. 'U rangu od 40-50 kilotona, što je otprilike 2-3 puta veće od atomske bombe koja je bila pala na Hirošimu', kazao je Boris Štromar iz astronomskog društva Beskraj.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 'Vatrena kugla' snimljena iznad Japana Slika nije dostupna Očekuje nas udar poput detonacije 44.800 megatona TNT-a?

No da slijedi siloviti udar astronomi uopće nisu stigli predvidjeti. 'Ako vam takvo jedno malo tijelo dođe iznenada, iz pravca gdje je sunce otprilike, vi ga ne možete tijekom dana uočiti', kazao je voditelj Planetarija Tehničkoj muzeja Ante Radonić. Da je meteor bio samo malo veći, posljedice udara za čovječanstvo bile bi nesagledive. Iako astronomi i zvjezdarnice diljem svijeta prate kretanja nebeskih tijela, ne postoji cjelovita mreža obrane. 'Ti udari se svakako dešavaju i samo je pitanje vremena kada će neka gromada poletjeti u našem smjeru', dodao je Štromar. 'Mi danas ni nemamo obranu od takvih tijela. Možemo samo vidjeti gdje se opasnost može očekivati. Do sada se dogodilo samo jednom da su uspjeli jedan dan ranije registrirati da nešto dolazi', dodao je Radonić.

Čak i da ga uoče godinama unaprijed, Zemljani ne bi znali kako se obraniti. 'Ako bi ga čak i Bruce Willis išao uništiti, onda bi vjerojatno napravio više štete nego koristi jer bi se on raspao u puno manjih komada koji bi udarili u puno malih dijelova. Tako da bi ga bilo najbolje ostaviti da uništi recimo, samo Sjevernu Ameriku, a ne ostale dijelove Zemlje', našalio se Štromar. Iako često udaraju u Zemlju, oni koji prežive u atmosferi, najčešće, srećom po nas - završavaju u moru.