Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-in svemirski teleskop Hubble otkrio je daleku galaksiju, za koju znanstvenici vjeruju da je najstarija ikad otkrivena.


Znanstvenici tvrde kako je snimljena galaksija stara više od 13 milijardi godina a formirana je svega 480 milijuna godina od Velikog praska, prenosi BBC. Tim stručnjaka iz NASA-e tvrdi kako se radi o vremenu ranog svemira, u kojem je formiranje galaksija bilo 'u petoj brzini'.

Vezani članci Slika nije dostupna Papa: Svemir nije rezultat slučaja Slika nije dostupna 'Prije Velikog praska postojao je drugi svemir'

>> Galaksija se hrani malima da ostane 'mlada'

Dosad je otkrivena samo jedna galaksija koja je nastala oko 500 milijuna godina nakon Velikog praska. Daljnjim promatranjem, znanstvenici su otkrili znatno veći broj galaksija nastalih 650 godina nakon Velikog praska, odnosno njih deset. I ta se brojka udvostručuje u razmaku od samo 100 milijuna godina kasnije.

Rane galaksije kao dojenčad

'Uzbudljivo je promatrati složene fizikalne procese koji se odvijaju tamo gdje ljudsko oko još nije vidjelo', istaknuo je profesor Richard Bouwens iz opservatorija Leiden. On je rane galaksije usporedio s dojenčadi, pojasnivši kako su puno manje od starijih galaksija, poput naše Mliječne staze, ali da zato znatno brže rastu.

Ipak, Bouwens priznaje kako i drugi kolege znanstvenici trebaju potvrditi da se radi o snimci prave galaksije iz navedenog vremena. 'Mi smo napravili puno provjera i testiranja te mislimo kako je ovo pravi kandidat za najstariju galaksiju', zaključio je.