Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Božji um stajao je iza složenih znanstvenih teorija poput Velikog praska, a kršćani bi trebali odbaciti zamisao da je svemir nastao slučajno, rekao je Papa na misi na blagdan Bogojavljenja na kojoj je bilo oko 10.000 vjernika.


Govoreći o zvijezdi koja je vodila Sveta tri kralja prema Betlehemu, Papa je podsjetio da su tijekom stoljeća pitanja kakva je to bila zvijezda bila 'predmet rasprava među astronomima'. 'Naravno da su to zanimljive stvari, no one nas ne vode onome nužnom za razumijevanje te zvijezde', napomenuo je Papa, kako navodi ANSA.

'Božja riječ je ta prava zvijezda' koja nam nudi 'neizmjeran sjaj božanske istine', rekao je Benedikt XVI. 'Razmišljajući o svemiru pozvani smo da u njemu pročitamo nešto duboko: mudrost Stvoritelja, njegovu neiscrpnu kreativnost', rekao je Papa, prenio je Reuters.

'Neke su znanstvene teorije ograničavajuće'

Vezani članci Misno slavlje ispred zagrebačke katedrale 09 Veliko okupljanje i niz poznatih lica: Je li misno slavlje ispred katedrale zaobišla korona? Slika nije dostupna Uočen najudaljeniji objekt u svemiru, nastao 'netom' nakon Velikog praska

'Svemir nije rezultat slučaja kako bi neki htjeli da vjerujemo', istaknuo je Papa.

Papa je rekao da neke teorije o podrijetlu i razvoju svemira i ljudi, iako nisu u suprotnosti s vjerom, 'ostavljaju mnoga pitanja neodgovorenima' te je ocijenio da su neke znanstvene teorije 'ograničavajuće' i 'ne uspijevaju objasniti krajnji smisao stvarnosti'.

'U ljepoti svijeta, u njegovim tajnama, veličini i racionalnosti... ne možemo izbjeći da nas to ne vodi do Boga, stvoritelja neba i zemlje', rekao je Papa. (Hina)