Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je otkriven još prije šest godina u šumovitom planinskom djelu Filipina, zlatno-točkasti monitor tek je sada proglašen novom vrstom guštera.


Znanstvenici su ovog ogromnog guštera, dugačkog dva metra, proglasili novom vrstom. Prvi put je opažen 2004. u planinama Sierra Madre na otoku Luzon. Uočili su ga filipinski znanstvenici koji su vidjeli člana lokalnog plemena Agta kako nosi mrtvog reptila.

Vezani članci Filipini Počela evakucija ljudi: Stiže supertajfun, brzina vjetra jača iz sata u sat Slika nije dostupna U dobi od 94 godine umro bivši filipinski predsjednik Fidel Ramos

No, tek je prošle godine utvrđeno radi li se o postojećoj ili novoj vrsti. Dobio je naziv Sjeverni Sierra Madre šumski monitor gušter ili Varanus bitatawa. Hrani se voćem i zmijama, a ne lešinama kao ostali njegovi rođaci iz vrste monitor guštera. Većinu vremena provodi na vrhovima drveća. Ima i posebne kandže, kojima se služi kako bi došao do svog omiljenog voća.

'Nije neobično kada se pronađu nove vrste sitnih riba, žaba ili insekti', kažu znanstvenici, 'ali je rijetka pojava otkriće velikih kralježnjaka, posebno na otoku kojemu prijeti uništenje šuma.' Otkriće su usporedili s pronalaskom novih vrsta majmuna u Tanzaniji 2006. godine.

Nova vrsta guštera je u rodu s drugim dvjema vrstama monitor guštera koji obitavaju na Filipinima i hrane se voćem. Njihov broj se drastično smanjuje zbog naseljavanja njihovih staništa, ali i sve veće popularnosti, zbog koje se love, prodaju i drže kao ljubimci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju