Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varanus bitatawa

VIDEO: Nova vrsta guštera od dva metra!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je otkriven još prije šest godina u šumovitom planinskom djelu Filipina, zlatno-točkasti monitor tek je sada proglašen novom vrstom guštera.

Znanstvenici su ovog ogromnog guštera, dugačkog dva metra, proglasili novom vrstom. Prvi put je opažen 2004. u planinama Sierra Madre na otoku Luzon. Uočili su ga filipinski znanstvenici koji su vidjeli člana lokalnog plemena Agta kako nosi mrtvog reptila.

Pročitajte i ovo Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..." Sportska dvorana na Filipinima u kojoj se dogodila eksplozija tijekom katoličke mise - 1 Na Filipinima Krvavo jutro, napali vjernike na misi: Četiri osobe su poginule u eksploziji, deseci su ranjeni

No, tek je prošle godine utvrđeno radi li se o postojećoj ili novoj vrsti. Dobio je naziv Sjeverni Sierra Madre šumski monitor gušter ili Varanus bitatawa. Hrani se voćem i zmijama, a ne lešinama kao ostali njegovi rođaci iz vrste monitor guštera. Većinu vremena provodi na vrhovima drveća. Ima i posebne kandže, kojima se služi kako bi došao do svog omiljenog voća.

'Nije neobično kada se pronađu nove vrste sitnih riba, žaba ili insekti', kažu znanstvenici, 'ali je rijetka pojava otkriće velikih kralježnjaka, posebno na otoku kojemu prijeti uništenje šuma.' Otkriće su usporedili s pronalaskom novih vrsta majmuna u Tanzaniji 2006. godine.

Nova vrsta guštera je u rodu s drugim dvjema vrstama monitor guštera koji obitavaju na Filipinima i hrane se voćem. Njihov broj se drastično smanjuje zbog naseljavanja njihovih staništa, ali i sve veće popularnosti, zbog koje se love, prodaju i drže kao ljubimci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene