Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušavaju piti

VIDEO: Ne razlikuju vodenu od metalne površine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da šišmiši eholociranjem otkrivaju vodene površine? Istim eholociranjem, šimiši s druge strane ne mogu razaznati metalnu površinu od one vodene.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Dok su znanstvenici već neko vrijeme znali na koji način šišmiši koriste eholociranje kako bi pronašli insekte, nova studija Stefana Greifa i Björna Siemersa s instituta Max Planck, pokazuje kako se šišmiši puno više oslanjaju na eholociranje, nego na druga osjetila, piše popsci.com.

>> Šišmiši se međusobno raspoznaju po glasu

Kad su znanstvenici šišmiše postavili u prostoriju s metalnim pločama, svi su šišmiši pokušali 'piti vodu' s metalnih ploča. U prostoriji su još bile naborane ploče i ploče s teksturama, ali šišmiši su pokušali piti samo iz poliranih metalnih ploča. Zašto? Jer te ploče reflektiraju većinu eholokacijskih signala, baš kao i voda, ali dio se odbija na taj nači da se odašilje direktno ispod šišmiša.

Na taj način oni znaju da se radi o vodi, a kako metalne ploče oponašaju površinu vode u tom smislu, šišmiše to vara. To ide i do te mjere da šišmiši pokušavaju piti s glatke metalne površine, čak i nakon što su prethodno bili sjetjeli na istu. U priloženom videu možete pogledati kako to izgleda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene