Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosad ste sigurno bar jednom poželjeli da imate sa sobom jetpack, kojim biste preletjeli svu prometnu gužvu. Jedna novozelandska tvrtka upravo radi na tome.


Christchurch na Novom Zelandu nažalost je poznat po snažnom potresu koji je uništio pola grada, no tvrtka martin Aircraft pobrinut će se da se taj grad ne zapamti samo po toj prirodnoj katastrofi, već i po vrlo inovativnom i funkcionalnom jetpacku.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi Zeland pogodio potres 6,6 po Richteru Slika nije dostupna Ptičji izmet mu stvarno donio sreću

U video snimci koju prenosimo možete vidjeti pokusni prototipa letjelice spomenute tvrtke, koji je uspješno izveo let od sedam minuta, što je rekord za kategoriju jetpack letjelica. Kako je sve još uvijek u fazi testiranja, letjelicom zapravo upravlja pilot sa površine, dok je na nju postavljena lutka u prirodnoj veličini, kao protuteža za održavanje ravnoteže, piše New Scientist.

Dovoljno za put do posla i nazad

Težina letjelice iznosi 113 kilograma i sposobna je ponijeti u zrak pilota teškog i do 128 kilograma. Napravljena je primarno od karbonskih vlakana i može nositi goriva dovoljno za 30 minuta leta pri brzini od 97 kilometara na sat. Dovoljno za put od kuće na posao.

Prema riječima proizvođača, njihov će se jetpack primarno koristiti u rekreativne svrhe, ali jednom kad zračne prometnice postanu stvarnost, ta bi letjelica mogla postati komercijalno prijevozno sredstvo. Kasnije ove godine počet će serija vrlo zahtjevnih testiranja, a ako sve pođe po planu, uskoro će se tu letjelicu moći kupiti za pravu 'sitnicu', svega 100.000 dolara.