Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Dom budućnosti

VIDEO: Pogledajte digitalni dom budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste mislili da su budućnost roboti koji trčkaraju po kući i obavljaju stvari umjesto vas budućnost, grdno ste se prevarili.

Znanstvenici su sve bliže tomu da osmisle digitalni dom koji će se prilagođavati čovjekovim potrebama - od nadzora i video komunikacije do učinkovitije uporabe energije. 'Digitalni dom će 'osjetiti' ljude i njihove potrebe a znat će prepoznati geste i radnje', kazao je za Fox News Jonathan Cluts, jedan od direktora u Microsoftu.

Pročitajte i ovo Dom Klasje slučaj koji je šokirao hrvatsku Djelatnica koja je zlostavljala djecu u osječkom domu dobila otkaz Tomislav Ramljak Obvezna supervizija Ravnatelj Centra za nestalu djecu i zlostavljanu djecu o slučaju u osječkom domu: "To treba gledati kao incident"

Tako će vas primjerice, računalo na vrijeme obavijestiti da će vam uskoro nestati mlijeka u frižideru ili bilo koje druge namirnice. Ako te namirnice ipak ne stignete nabaviti, računalo će vam izbaciti recepte, tj. dati prijedlog što skuhati od namirnica koje već imate u kući, vodeći naravno računa i o vašem ukusu.

Tvrtka Corning, koja izrađuje displeje koji se koriste u smartphonima i televizorima predstavila je video koji pokazuje kako bi taj digitalni dom mogao izgledati. Touchscreenovi posvud - u kuhinji, dnevnoj i spavaćoj sobi, kupaonici, automobilu, itd... Dr. Peter Bocko, šef tehničkog odjela u tvrtci Corning kazao je kako je dio taj video dijelom ipak imaginacija, no također sadržava i stvarne ideje na čijem razvoju tvrtka aktivno radi.

 

Profesor Bruce McMillin, sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Missouriju pak smatra kako u našim domovima ipak neće biti toliko ekrana. 'Računala čak nećemo morati ni vidjeti, no ona će osjećati naše potrebe. Ako vam je hladno i posegnete za vestom, automatski bi mogao pojačati grijanje. Vaš dom i vi bit ćete u pravoj simbiozi', dodao je.

Pametni dom će vas primjerice upozoriti ako ste zaboravili zatvoriti ulazna ili garažna vrata. Moći će osjetiti i kad netko padne ili zove u pomoć i automatski nazvati hitnu pomoć i policiju. I još mnogo, mnogo toga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene