Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popravak žiroskopa

VIDEO: Astronauti izašli u svemirsku šetnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki astronauti u petak su izišli u zahtjevnu svemirsku šetnju kako bi zamijenili tri para žiroskopa na teleskopu Hubbleu.

U drugoj od pet planiranih šetnja astronauti Mike Massimino i Michale Good zamijenit će žiroskope koji teleskop drže u ravnini i usmjeriti ga prema područjima što ih istražuju astronomi. Dužnosnici NASA-e ističu da je to najzahtjevnija od svih planiranih šetnja, tijekom koje će se Massimino uvući u teleskop i obaviti zadatak tako da ne ošteti ostale uređaje. Good će za to vrijeme biti na robotiziranoj ruci raketoplana.

Pročitajte i ovo Kupanje u Splitu usred siječnja - 5 Samo za najhrabrije FOTO Možda vam se čini nemoguće, ali ljudi u Splitu se danas kupaju Slika nije dostupna Završili radovi na svemirskoj postaji

>> FOTO: Obris Atlantisa na Suncu

Oni će, osim toga, zamijeniti jednu od golemih baterija koja teleskop napaja strujom. Baterija teška 209 kilograma sastoji se od triju manjih. Astronauti John Grunsfeld i Andrew Feustel jučer su zamijenili jednu od Hubbleovih kamera novijim modelom. Ona će astronomima omogućiti uvid u duboki svemir i snimanje fotografije u trima regijama spektra svjetlosti - ultraljubičastoj, vidljivoj i infracrvenoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene