Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završili radovi na svemirskoj postaji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica astronauta završila su posljednje radove na novoj solarnoj anteni na Međunarodnoj svemirskoj postaji u svom posljednjem izlasku u svemir prije dogovorenog povratka na 'šatl' Atlantis u utorak.

Danas bi trebali obaviti testiranja kako bi bili sigurni u ispravnost sustava za navođenje na svemirskoj postaji nakon kvara na računalu prošloga tjedna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Misija Discoveryja Instaliran posljednji američki modul u ISS Slika nije dostupna ISS: Astronauti pokušavaju popraviti antenu

Tijekom šestipolsatne šetnje svemirom, astronauti s Atlantisa, Patrick Forrester i Steven Swanson, postavili su mehanizam za rotiranje za novom nizu solarnih panela koji će im omogućiti hvatanje maksimalne količine sunčevih zraka.

Krilni paneli, koji će dodatno elektricitetom napajati svemirsku postaju, instalirani su prošloga tjedna tijekom prvog izlaska u
svemir.

Tijekom te instalacije pokvarilo se primarno računalo na postaji, te se pojavila opasnost da će poluzavršena postaja vrijedna 100 milijardi dolara morati biti privremeno napuštena.

Računalna kontrola usmjerava rakete koje pomažu da se postaja održava u pravilnom položaju. 'Šatl', koji se na taj svemirski kompleks spojio 10. lipnja, koristio je svoje rakete kako bi održavao položaj postaje dok su računala bila u kvaru.

Računala su popravljena tijekom vikenda i u ponedjeljak će biti testirana kako bi se vidjelo mogu li ponovno postaju održavati stabilnom.

'Uvjereni smo da će sve biti u redu, ali ćemo napraviti dodatni test kako bi bili sigurni da je sve u pravilnoj konfiguraciji', izjavila je ravnateljica leta svemirske postaje Kelly Beck u svemirskom centru Johnson.

Atlantis ima dovoljno zaliha kako bi na postaji ostao do srijede, pojave li se bilo kakvi problemi, ali je planirano da napusti postaju u utorak te se u četvrtak vrati u svemirski centar Kennedy. Vjeruje se da su kvar na računalu uzrokovali problemi s elektricitetom.

Planira se da na ISS kasnije budu upućeni europski modul i teretni brod koji imaju isti računalni sustav, a testiranja će pokazati koje promjene na njima treba napraviti prije lansiranja.

Američka svemirska agencija NASA vjeruje da bi ISS mogla dovršiti s najmanje još 12 letova 'šatlova' prije no što 'šatlovi' budu 'umirovljeni' 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene