Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom umjetnim zubalima

Uzgojen zub iz matičnih stanica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uzgojili zube iz matičnih stanica. Tehnologija kojom je to ostvareno, predviđaju neki, također bi mogla biti prilagođena za druge organe. Srca, pluća i bubrezi tako bi mogli rasti u tijelu i zamijeniti istrošene organe ili one koje je oštetila neka bolest.

Novo uzgojeni zubi izgledaju kao normalni, osjetljivi su na bol i lako je s njima žvakati hranu. Eksperiment je za sada proveden samo na miševima, ali sada je popločen put i za nove ljudske zube zbog kojih bi umjetna zubala mogla zauvijek u prošlost. Japanska studija fokusirala se na matične stanice koje se mogu pretvoriti u neki drugi tip stanice, piše Daily Mail. Istraživači s tokijskog sveučilišta identificirali su dva tipa matičnih stanica koje zajedno sadrže sve podatke za rast zuba. Stanice su uzgajane u laboratoriju pet dana dok se nisu formirale u zub.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VRHU EUROTRANSPLANTA Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati Slika nije dostupna "Naša zemlja uistinu je zvijezda" Bravo, Hrvatska! Važna stvar po kojoj smo prvi u svijetu

On je tada bio transplantiran u čeljust miša. Pet tjedana kasnije, dio zuba se slomio, a nakon sedam tjedana ponovno se sam regenerirao. Znanstvenicu su dokazali kako su novi zubi potpuno funkcionalni. Stanice su preuzete iz embrija miša, ali znanstvenici vjeruju kako bi također trebalo biti moguće stvoriti zub iz drugih vrsta stanica. Sada se traže pogodne stanice kod ljudi. Ova je tehnologija još u veoma ranoj fazi, a Japanci predviđaju da njezina široka upotreba neće biti ostvarena prije 2015. godine.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene