Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Titus, slavni 'kralj gorila', uginuo je jučer od starosti u dobi od 35 godina, objavio je nacionalni park vulkana Virunga iz Ruande, te Ured za turizam i upravljanje nacionalnim parkovima.


'Ne samo da je bio najmoćniji među srebrnoleđim gorilama u Nacionalnom parku vulkana, bio je i najpoznatiji gorila', navodi ORTPN. 'Rođen 24. kolovoza 1974., Titus je čitava života bio predmet mnogobrojnih znanstvenih studija', navodi ORTPN i podsjeća da Titusa život nije poštedio brojnih tragedija. Dok je bio mladunče majka ga je odbacila poslije nasilnog napada dominantnog mužjaka, a mnogobrojne su mu članove obitelji pobili krivolovci.

Po njemu snimljen i film

Vezani članci Akcija Mastercarda i Konzuma za smanjenje siromaštva u Svijetu Treću godinu zaredom Konzum i Mastercard ujedinjuju snage u borbi protiv siromaštva djece Gorila Preslatka snimka osvojila internet: Nježna gorila prišla ozlijeđenom ptiću i pokušala pomoći

Postao je vođom čopora koji je po njemu dobio ime, a bio je i zvijezda filma 'Titus, kralj gorila'. Također je ostvario brojno potomstvo. Uprava ističe da je Titusova smrt 'golem gubitak za Runadu' i da je 'on najbolji primjer vrste koja je preživjela unatoč očekivanjima' te danas populacija planinskih gorila nastavlja rasti. Između 380 i 400 gorila koje nastanjuju područje vulkana Virungas između Ruande, Demokratske Republike Kongo i Ugande, najmanje 265 jedinki živi na području Ruande. (Hina)