Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Nigeru otkrivena dva nova neobična dinosaura mesoždera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva neobična dinosaura mesoždera, koji su lovili po bogatim afričkim šumama prije oko 110 milijuna godina, pronađeni su u Nigeru, objavili su američki znanstvenici.

Oni su se brzo kretali uz pomoć snažnih stražnjih nogu i dugog repa utrkujući se za plijen s trećim stvorenjem, ranije pronađenim, koje je lovilo i u vodi i izvan nje.

Pročitajte i ovo Nigerijska vojna vlast Državni udar "Moja zemlja je napadnuta i uzet sam za taoca": Dramatična poruka predsjednika koji spominje vagnerovce i opasnost od Rusije Slika nije dostupna Dostupno još zrakoplova Francuska započela evakuaciju građana iz Nigera: Na prvom avionu više od 250 ljudi

Ta tri velika predatora dijelili su plijen na šumskom području na teritoriju današnjeg Nigera, drži Paul Sereno s američkog sveučilišta u Chicagu, glavni autor istraživanja koje će biti objavljeno u listu Acta Palaeontologica Polonica.

Eocarchia dinops ili "morski pas krvoločnog pogleda", stvorenje ogromnog čela, dugo oko 12 metara, bio je bez sumnje glavni predator. Njegove moćne kandže i zubi čupali su udove i meso plijena. 

Čelo životinje je bilo izraženo, a koštani pojas davao mu je prijeteći izraz. On je koristio tu fizičku pojedinost kao ovan tijekom sukoba za partnera.

Kryptops palaios ili "staro skriveno lice" od oko 7, 60 metara, čije su fosilizirane kosti otkrivene 2000. godine, kao i kosti Eocarchiarie, bio je bez sumnje mesožder sudeći prema malim šapama i kratkoj njušci prilagođenijim za kopanje po kostima nego za hvatanje živog plijena.

Treća životinja Suchomimus ili "imitator krokodila" imao je krilata leđa i bio dug oko 11 metara. I njega je otkrio Sereno i to 1997. godine.

"Ta stvorenja nam pokazuju da je vrlo rano, vjerojatno tijekom 20 ili 30 milijuna godina, prehrana mesom bila podijeljena na način kojeg ne nalazimo na sjevernom kontinentu", rekao je Sereno, prenosi AFP.

Moćni tiranosaur je dominirao sjevernim kontinentom, ali nije stigao do Afrike. Ta tri različita mesoždera pronašla su način suživota.

Serenova ekipa je 2000. tijekom iskapanja pronašla 20 tona fosila na istom nalazištu u Sahari.

Znanstvenici su pregledali fosile i pronašli dovoljno elemenata Eocarcharie i Kryptopsa da bi potvrdili da se radi o novim vrstama. Proučavanjem koštane strukture i uspoređivanjem sa sličnim vrstama iz iste regije prije 90 milijuna godina, uspjeli su izraditi moguću sliku dinosaura.

Sereno drži da je Eocarcharia malo sličila tiranosauru, a Kriptos s kratkim vratom i malim šapama noju. Obojica su mogla imati perje kao i mnogi predatori tog doba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene