Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U grenlandskom kitu pronađen harpun iz 19. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grenlandski kit dugačak 15 metara i težak 50 tona, ulovljen prošloga mjeseca ispred obala Aljaske, u tijelu je imao komad harpuna koji svjedoči da je sličan lov preživio prije više od stoljeća.

Urašten duboko ispod kitova sala, pronađen je vršak harpuna dugačak 9 cm koji je istraživačima pružio uvid u kitovu starost, procijenjenu na između 115 i 130 godina, navodi u izvješću agencija AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije 2,6 milijuna godina Kako je nestao misteriozni Megalodon - Znanstvenici možda imaju odgovor! Slika nije dostupna Prijeti im smrt VIDEO U Jadran zalutalo 5 kitova - evo gdje su locirani!

Izračunavanje kitove dobi može biti složeno i obično se temelji na aminokiselinama u očnim lećama. Rijetko se nalaze primjerci koji žive dulje od stoljeća, no stručnjaci kažu da se najstariji kitovi približavaju brojci od 200 godina.

"Ni jedan drugi nalaz nije bio tako precizan", rekao je John
Bockstoce, kustos muzeja Muzeja kitolova u New Bedfordu.

Vrh harpuna s eksplozivnim punjenjem, koji je urastao u kost između kitova vrata i ramene lopatice, vjerojatno je proizveden u New Bedfordu, na jugoistočnoj obali Massachusetsa, glavnom kitolovačkom centru u to vrijeme, kazao je Bockstoce.

Vjerojatno je ispaljen iz teške harpunske puške oko 1890. godine. Mali metalni cilindar iza naoštrenog vrha bio je ispunjen eksplozivom tempiranim da eksplodira nekoliko sekundi nakon što je ispaljen u kita. Naboj bi trenutačno ubio kita i spriječio njegov bijeg.

"Vjerojatno je ozlijedio kita i razljutio ga, no nije bio pogođen u
vitalno mjesto i nije ga toliko namučio jer je živio još 100 godina", kazao je Bockstoce.

Grenlandski kit metuzalem ulovljen je istovrsnim harpunom u svibnju, a starija naprava pronađena je prilikom skidanja kitova sala motornim pilama.

Bockstoce je rekao da je zadivljen oznakama ugraviranim u vrh harpuna korištenog u 19. stoljeću, što je bio tradicionalan način kitolovaca s Aljaske da istaknu svoje vlasništvo nad kitom. 

Za Eskime s Aljaske izlov grenlandskog kita važan je izvor hrane i dio tradicije, a odvija se pod nadzorom Međunarodne komisije za kitolov. Lovna kvota za 10 eskimskih sela na Aljasci nedavno je obnovljena i iznosi 255 kitova u idućih pet godina.

Broj grenlandskih kitova u 2006. je procijenjen na oko 11.000
primjeraka, uz godišnji porast populacije od oko tri posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene