Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Računalna Godzilla

Troši napajanje omanjeg grada i ima snagu milijuna računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želite ultra računalo? Obratite se Japancima. Napravili su mašinu koja u sebi ima brzinu i snagu milijun 'vulgaris' računala zajedno.

Njegovo ime je 'K', 'K računalo' i ono je triput brže od donedavno najbržeg super računala, kojeg su napravili Kinezi. 'K' je napravila japanska tvrtka Fujitsu iz grada Kobea, a već se sada spominje kao nacionalni ponos te zemlje, barem u krugovima računalnih znanstvenika, kojima je utrka za najbrže računalo na svijetu vrlo ozbiljna stvar, piše New York Times.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

'To je vrlo impresivan stroj. Moćniji je od drugih računala', istaknuo je Jack Dongarra, profesor elektronike i računalnih znanosti na Sveučilištu Tennessee u Knoxvilleu. Dongarra vodi i službenu rang listu najbržih računala po performansama na svijetu.

'K računalo' pobijedilo je napravivši 8,2 kvadrilijuna matematičkih kalkulacija u sekundi, ili tehnički rečeno, 8,2 petaflopsa. 'Performanse tog računala ravne su zbirnoj snazi milijun povezanih desktop računala', istaknuo je Dongarra.

'K računalo' čine 672 kabineta ispunjena komponentama, a ono koristi toliko električne energije da bi se istom moglo napajati čak 10.000 domaćinstava. Godišnji energetski trošak, jednako je astronomski i iznosi 10 milijuna dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene