Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako vjerojatno mislite kako vaš pas nema puno na pameti osim jela i šetnje pokazalo se kako su psi itekako sposobni brojati do pet, rješavati jednostavne matematičke zadatke i točno razumjeti značenje čak do 250 riječi što ih stavlja u potpuno ravnopravan položaj s prosječnim dvogodišnjakom.


No, kao što ni sva djeca nisu ista, nisu isti ni svi psi. Među najpametnijima su graničarski koli, njemački ovčar, pudla, labrador, zlatni retriver, rotvajler, itd., a među 'najglupljima' su engleski buldog, afganistanski hrt, krvosljednik, baset... Stanley Coren, kanadski kinološki stručnjak, objavio je studiju o tome kako psi razmišljaju, uključujući i nekoliko testova koji su prvotno napravljeni za praćenje razvoja djeteta, ali su prilagođeni psećem svijetu, piše The Daily Mail.

Psi mogu brojati do četiri ili pet 

'Prosječan pas je bistar otprilike kao i dvogodišnje dijete. To znači da može razumjeti oko 165 riječi, znakova i signala. Oni bistriji, kojih je otprilike oko 20 posto, u mogu razumjeti oko 250 riječi, znakova ili signala kao otprilike prosječan dvoipolgodišnjak', istaknuo je profesor Coren. Studija je također pokazala kako psi mogu brojati do četiri ili pet, a mogu i primijetiti pogrešku u jednostavnim matematičkim zadacima što znači da mogu zbrajati. 'Psi znaju da je 1+1=2, a ne tri ili jedan', tvrdi profesor.