Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znaju i do 250 riječi

Top 10 najpametnijih i najglupljih vrsta pasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako vjerojatno mislite kako vaš pas nema puno na pameti osim jela i šetnje pokazalo se kako su psi itekako sposobni brojati do pet, rješavati jednostavne matematičke zadatke i točno razumjeti značenje čak do 250 riječi što ih stavlja u potpuno ravnopravan položaj s prosječnim dvogodišnjakom.

No, kao što ni sva djeca nisu ista, nisu isti ni svi psi. Među najpametnijima su graničarski koli, njemački ovčar, pudla, labrador, zlatni retriver, rotvajler, itd., a među 'najglupljima' su engleski buldog, afganistanski hrt, krvosljednik, baset... Stanley Coren, kanadski kinološki stručnjak, objavio je studiju o tome kako psi razmišljaju, uključujući i nekoliko testova koji su prvotno napravljeni za praćenje razvoja djeteta, ali su prilagođeni psećem svijetu, piše The Daily Mail.

Pročitajte i ovo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas" Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta

Psi mogu brojati do četiri ili pet 

'Prosječan pas je bistar otprilike kao i dvogodišnje dijete. To znači da može razumjeti oko 165 riječi, znakova i signala. Oni bistriji, kojih je otprilike oko 20 posto, u mogu razumjeti oko 250 riječi, znakova ili signala kao otprilike prosječan dvoipolgodišnjak', istaknuo je profesor Coren. Studija je također pokazala kako psi mogu brojati do četiri ili pet, a mogu i primijetiti pogrešku u jednostavnim matematičkim zadacima što znači da mogu zbrajati. 'Psi znaju da je 1+1=2, a ne tri ili jedan', tvrdi profesor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene