Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Električni poremećaj

Odgođen novi Veliki prasak: Izgubili se snopovi čestica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snopovi čestica koji su se u CERN-u u Ženevi trebali sudariti uz rekordnu energiju kako bi se bolje razumjeli ustroj materije i povijest svemira, izgubili su se i tako odgodili pokus za nekoliko sati, objavili su čelnici tog instituta.

'Izgubili su snop', rekao je Karsten Eggert, znanstvenik u Europskom institutu za nuklearno istraživanje (CERN). 'Nije riječ o kvaru magneta, već o električnom poremećaju', dodao je drugi predstavnik uprave CERN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVJEŠĆE EUROPSKE AGENCIJE ZA OKOLIŠ Iako je karantena poboljšala situaciju, jedan je hrvatski grad treći najgori u Europi po kvaliteti zraka Slika nije dostupna ''Sustav treba reformirati'' Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a: Osvrnuli se na to gdje je danas domaća znanost

>> Idući tjedan novi pokušaj stvaranja Velikog praska

'Za sat i pol ubacit ćemo novi snop', rekao je Paul Collier, voditelj odjela za snopove u CERN-u. Kako ističu fizičari, riječ je o rutinskom problemu za ovako golem stroj kao što je najveći ubrzivač čestica (LHC) u svijetu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene