Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izumiranje dinosaura sa Zemlje pripisano je mnogim kataklizmičkim uzrocima, od asteroida i vulkanskih erupcija, do ledenog doba ledenog doba, no pojavila se i nova, intrigantna teorija. Ona govori o kudikamo manje kataklizmičkom uzroku njihovog izumiranja, odnosno infekciji grla.


Po toj novoj teoriji znanstvenika, poznati monstrum među dinosaurima, T-Rex, zapravo je izumro zbog opake infekcije grla, piše Daily Mail. Umjesto mitskih krvavih borbi tih stvorenja do smrti, izgleda kako ih je napao jednostanični parazit, koji i dan danas napada i uzrokuje smrt ptica. kako su znanstvenici došli do saznanja o tome? Otkrili su rupe na čeljusti T-Rexa nazvanog Sue u čikaškom muzeju, koje su vrlo slične onima koje se mogu naći i kod današnjih ptica, zaraženih parazitom Trichomonas gallinae, odnosno golubljom trihomonozom.

Vezani članci Bolnica Studija pokazala koliki je stvarni broj umrlih od koronavirusa: ''Koliko god se pandemija čini strašnom...'' Slika nije dostupna Neustrašivi megapredatori ponašali su se nešto drugačije nego što se do sada mislilo

Dosad se vjerovalo kako je Sue te rupe zaradila u borbi s drugim predatorima iz perioda krede, no čini se kako se jedina borba vodila između nje i 'nevidljivog' jednostaničnog organizma. Ono što znanstvenici tvrde jest, da je ta infekcija mogla biti toliko loša, da je dinosaur zapravo umro na kraju od gladi. Osim Sue, znanstvenici su pregledali čeljusti još osam očuvanih ostataka T-Rexa. 'Kad smo počeli dublje proučavati trihomonozu, počeli smo uviđati dokaze da se infekcija prenosila među tiranosaurima', rekao je koautor znanstvene studije Ewan Wolff, ekspert za dinosaure sa sveučilišta Wisconsin-Madison.

Prijenos parazita mogao se vršiti putem sline ili kanibalizma među tim dinosaurima, istaknuo je Wolff te dodao kako dokazi postojanja te infekcije kod drugih dinosaura, dosad nisu pronađeni. Studija koja objašnjava ovu novu teoriju izumiranja T-Rexa, objavljena je znanstvenom časopisu Public Library of Science One.