Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Krila kod dinosaura služila za udvaranje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski znanstvenici u svom najnovijem istraživanju sugeriraju da su se ne samo krila kod dinosaura razvila ranije nego što se mislilo već da su se razvila isključivo u svrhu 'udvaranja'.

U studiji objavljenoj u časopisu Science znanstvenici su opisali tri vrste kanadskog Ornithomimosaura koji su u dalekoj vezi s pticama. I na mladim i odraslim primjercima su pronađeni dokazi pahuljastog perja, ali su se samo kod odraslih razvile strukture nalik krilima. To upućuje da su se krila razvila ne zbog letenja već kao pomoćno sredstvo u reprodukciji vrste. Ornithomimidi, latinski 'imitatori ptica', su naoko sličili današnjim nojevima, s klunim bez zuba, golemim očima i dugim nogama, ali su također imali dugački, debeli rep.

>> Paleontolozi pronašli pronašli ostatke najstarije vrste dinosaura

'Primitivna krila u tih relativno velikih dinosaura upućuje da se nisu razvila za letenje, a pojava struktura nalik krilima samo kod odraslih jedinki sugerira da su se koristila kasnije u životu, možda za šepurenje ili udvaranje', objasnila je znanstvenica Darla Zelenitsky. Spomenute vrste pronađene su u rječnim talozima u kanadskoj Alberti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Kostur T-Rexa Sretni vlasnik VIDEO Kostur T-Rexa na prvoj europskoj aukciji prodan za vrtoglavi iznos Testiranje na koronavirus ''Nisu vjerovali da će doći do nas'' Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene