Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake godine u svijetu se rađa četvrt milijuna djece ‘začete u epruveti’, odnosno nekim od medicinskih postupaka umjetne oplodnje, prema istraživanju objavljenom u Francuskoj.


Istraživanje pokazuje da se od ljeta 2000. godine broj djece začete umjetnom oplodnjom povećao za 25 posto. Uspješnost postupaka umjetne oplodnje se povećava, a pritom se smanjuje broj višeplodnih trudnoća.

Vezani članci Trudnica, ilustracija Provjerili smo gdje je u Hrvatskoj dopuštena pratnja pri porodu, pogledajte koji su uvjeti postavljeni Medicinski pomognuta oplodnja (Foto: Dnevnik,hr) Na račun HZZO-a možete ići na medicinski potpomognutu oplodnju ako nemate više od 42 godine

Istraživanje je proveo časopis Human Reproduction u 1.563 klinike koje primjenjuju umjetnu oplodnju, u 53 zemalja svijeta. Prvo dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom rođeno je 1978. u Velikoj Britaniji, djevojčica Louise Brown. Hrvatska je kao sedma zemlja na svijetu taj postupak uspješno provela 1983. godine kada je rođen dječak Robert Veriga.