Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neki tipovi alga mogli bi pomoći koraljima da izdrže povišenje temperature mora i ne izblijede, otkrili su australski znanstvenici.


Koraljni grebeni osjetljivi su na klimatske promjene i bez ubrzane genetske adaptacije neće preživjeti predviđeni rast temperature mora u idućih pedeset godina, kažu stručnjaci.

Vezani članci Strah iz dubina - 18 ''Kad ga vidite, proći će vas trnci'': Snimili jezive prizore iz dubina koji nisu za bojažljive Zagreb - Promjena vremena Iz DHMZ-a poslali upozorenje: Stiže nova velika promjena vremena sa snijegom, tučom i jakim vjetrom

U članku objavljenom u najnovijem broju časopisa Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, istraživači su objavili da su možda pronašli odgovor na pitanje zašto neki koralji i dalje uspijevaju u zagrijanim morima, a drugi ugibaju.

Čini se da odgovor leži u jednostaničnim algama koje dobro podnose toplinu, a žive u koraljnome tkivu, rekao je Ray Berkelmans iz australskoga instituta za marikulturu.

U studiji su znanstvenici analizirali 480 koraljnih kolonija na Keppelovu otočju na Velikom koraljnom grebenu i otkrili su da je njih 94 posto sadržavalo C2, soj alge osjetljive na toplinu.

No nakon što se 2006. dogodilo prirodno izbjeljivanje, nad koraljima koji su preživjeli dominirale su alge soja D koje dobro toleriraju toplinu.

"Hipoteza je da je soj C2 bio dominantan u tkivima, ali na drugim razinama koje je teško detektirati bilo je i tipa D", rekao je Berkelmans.

"Dominantne su alge nestajale (zbog povišenja temperature) i na njihovo su mjesto dolazile alge koje bolje toleriraju toplinu. Koralj se oporavio, a dominantne su postale alge koje su nekada bile rjeđe", objasnio je.

Neke alge proizvode toksične spojeve u toplijim vodama i koralj ih pokuša izbaciti ne bi li preživio. No veoma često koralj ugine prije nego što se riješi loših alga, tvrde znanstvenici.