Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom praznika

Studentica pronašla 'nestalu masu' u svemiru, koja astrofizičare muči 20 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
22-godišnji studentica iz Australije tijekom praznika je riješila ono što najuglednije astrofizičare muči već desetljećima.

Naime, Amelia Fraser McKelvie locirala je takozvanu 'nestalu masu' u svemiru, a riječ je o misterioznom materijalu unutar golemih struktura nazvanih 'filament galaksija'.

Pročitajte i ovo Egipatske piramide (Foto: AFP) Pronašli su rampu Kako su se gradile piramide? Otkriće koje bi moglo rasvijetliti jednu od najvećih misterija u ljudskoj povijesti Dijatomeja (Foto: Algološki laboratorij Biološkog odsjeka PMF-a) Na dubini od 20 metara Veliko otkriće kod Imotskog: Znanstvenici otkrili novu vrstu u Crvenom jezeru

>> Uočen najudaljeniji objekt u svemiru, nastao 'netom' nakon Velikog praska

Profesor sa sveučilišta Monash koji je prisustvovao otkriću, dr. Kevin Pimbblet, objašnjava kako su znanstvenici prethodno detektirali materiju koja je bila prisutna u počecima svemira, ali je nikad nisu mogli locirati. Do danas. U otkriću je uvelike pripomogla i suvremena tehnologija dostupna u posljednje dvije godine, posebice posebni teleskop koji je specijaliziran za proučavanje materije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene