Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručnjaci za matične stanice osvojili Nobela za medicinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci za matične stanice Mario Capecchi, Martin Evans i Oliver Smithies osvojili su Nobelovu nagradu za medicinu za 2007. godinu za korištenje matičnih stanica u istraživanju genetskih promjena na miševima, objavio je švedski Institut Karolinska.

Prestižna nagrada od 1.54 milijun dolara priznanje je radu međunarodnog tima od kojeg će čovječanstvo imati koristi u nadolazećim godinama, stoji u objašnjenju nagrade.

Pročitajte i ovo Štakori napali semafor Danima bez struje Jedini je u gradu, a sad su ga napali i štakori: "Bili su veličine manjih medvjedića" Slika nije dostupna Utječe na donošenje odluka Kokain mijenja stanje vašeg mozga nakon prvog uzimanja!

Capecchi je rođen u Italiji i američki je državljanin, dok su Evans i Smithies rođeni u Velikoj Britaniji. Evans je Britanac, a Smithies američki državljanin.

Dobitnici ovogodišnjeg Nobela za medicinu izjavili su da je njihovo otkriće dovelo do pojave nove grane medicine, tzv. ciljanja gena.

Ono omogućuje "gašenje" određenih gena zahvaljujući čemu su znanstvenici u stanju sami odrediti uloge pojedinih gena u stanju zdravlja ili bolesti.

Capecchievo istraživanje otkrilo je ulogu gena uključenih u razvoj organa kod sisavaca i rasvijetlilo uzroke nekoliko urođenih malformacija kod novorođenčadi.

Evansov rad napredak je u istraživanju cistične fibroze i u
testiranju genske terapije. Smithies je također stručnjak za ciljanje gena kod cistične fibroze i bolesti krvi talasemije, kao i kod hipertenzije (visokog krvnog tlaka) i ateroskleroze.

Nagrada za medicinu prva je od ukupno šest Nobelovih nagrada koje se tradicionalno dodjeljuju 10. listopada svake godine, na obljetnicu smrti utemeljitelja nagrade Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine.

Ostale nagrade dodjeljuju se za dostignuća na području kemije, fizike, književnosti, ekonomije kao i za doprinos miru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene