Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljepote svemira

Što je uzrokovalo misteriozni 'slap' u svemiru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografija koju gledate misteriozna je maglica koja se proteže desetak svjetlosnih godina i emitira neobičan spektar boja u sazviježđu velikog lovca (great orion).

Znanstvenici su je 'od milja' nazvali 'vodopad maglica', no njezin pravi naziv je HH-222, prenosi NASA. jedna od njihovih teorija kaže kako je maglica svoj oblik dobila zbog djelovanja vjetra mlade zvijezde na obližnji molekularni oblak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne to nije lava 'Vatropad' koji očarava: 'Svi smo desetak minuta bili zapanjeni' Slika nije dostupna Tajna 'Đavoljeg čajnika' PRIRODNI MISTERIJ Rijeka koja nestaje stoljećima intrigira svijet

Druga teorija pak pretpostavlja da se radi o strujanju iz binarnog sistema u kojem se nalaze bijeli patuljak, neutronska zvijezda, ili crna rupa. Takvi sustavi obično snažno zrače x-zrakama, a iz te maglice nisu otkrivene takve zrake.

Sve u svemu, misterije nastanka maglice i njezinog oblika ostaje i dalje neriješen, no njezin prepoznatljiv izgled i dalje budi maštu znanstvenika, ali i običnih promatrača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene