Obavijesti Pretražite Navigacija
Otkriven uzrok pomora?

Šokantno otkriće: Parazitske mušice pčele pretvaraju u - zombije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto definitivno nije u redu s pčelama. Od 2006. godine znanstvenici pokušavaju odgonetnuti što uzrokuje masovna uginuća pčelinjih kolonija diljem svijeta. Odgovor, čini se, leži u čudnom parazitu.

Pčele, bumbari i neke vrste osa su prirodna meta parazitske mušice Apocephalus borealis. Ovi sićušni insekti zapravo deponiraju svoja jajašca u abdomen pčele i kroz sedam dana se izlegu ličinke koje si potom 'probiju' izlaz između pčeline glave i 'prsnog koša'. To, naravno, ubije pčelu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna nesreća U sudaru s kombijem poginuo vozač automobila: Policajca na mjestu nesreće izbo roj pčela Spiralna košnica (Foto: Tim Heard/Reddit) Posebna vrsta bez žalca Misterij: Nitko ne zna zašto ove pčele grade spiralnu košnicu

>> Nestanak pčela počinje se osjećati: Britanija bilježi pad zaliha voća i povrća

Pčele su, kako se čini, na neki način svjesne što ih čeka pa radilice napuštaju koloniju i besciljno lete uokolo, najčešće se vrteći oko neke jake svjetlosti. Znanstvenici sa Sveučilišta u San Franciscu koji su proučavali ovaj fenomen kažu kako paraziti koji se nalaze u njima pretvaraju pčele u - zombije. Znanstvenik Andrew Core tvrdi kako to posebno dolazi do izražaja jer se pčele očajnički žele nastaviti kretati. Kada umire, zdrava pčela se skvrči u nešto poput loptice i umiri. Pčele zombiji se pak nastavljaju kretati unatoč tome što su zauzele skvrčenu pozu. Konstantno rastežu nožice i pokušavaju ustati prije nego opet ponovno padnu na tlo.

Vođa istraživačkog tima John Hafnerik kaže kako su ovo otkrili sasvim slučajno. Pokušavali su odgonetnuti kojim će insektima nahraniti bogomoljku u potpuno drugom eksperimentu. Otišao je van i oko jedne lampe skupio razne vrste insekata, uključujući i nekoliko pčela. Potom je zaboravio na insekte i otišao raditi na jednom drugom projektu. Kada se vratio, većina pčela je bila mrtva, a ličinke parazita su bile posvuda. I tako je došlo do otkrića parazita koji napada pčele.

Ova vrsta parazita za sada je otkrivena samo u košnicama u Kaliforniji i Južnoj Dakoti, no mogla bi pomoći u objašnjenju bizarne misterije masovnih uginuća pčelinjih kolonija. Znanstvenici još nisu sigurni napuštaju li zombi pčele košnicu svojevoljno ili ih iz nje izbacuju zdrave pčele u koloniji. Ostaje im još i otkriti gdje i kako ovi paraziti uspiju deponiraju svoja jajašca u pčele. Nema dokaza da se mušice 'moraju' oko košnica pa je najvjerojatnije objašnjenje kako napadaju radilice dok oprašuju.

Gubici pčelinjih kolonija su alarmantni ne samo za ljubitelje meda već i za veliki dio poljoprivrednog svjetskog tržišta. Čak se 52 od ukupno 112 važnih svjetskih poljoprivrednih kultura, od jabuka i soje do kakaa i badema, oslanjaju na oprašivanje. U jednoj studiji iz 2009. ekonomisti su procijenili da je vrijednost oprašivanja kukaca, uglavnom od strane pčela, više od 212 milijardi dolara. Zbog brzog rasta ljudske populacije strahuje se da će odumiranje pčela još dodatno produbiti svjetsku krizu nastalu ograničenjem poljopivrednih usjeva i rastom cijena hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene