Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog nestanka velikog broja pčela u Britaniji se već primjećuje pad zaliha voća i povrća koje se velikim dijelom uzgaja pomoću oprašivanja koje obavljaju pčele.


Britanskih jabuka i mahunarki sve je manje zbog dramatičnog smanjenja broja medonosnih pčela, upozorili su znanstvenici.

Vezani članci Grah - 2 S polica se povlači jedna od češćih namirnica: Provjerite imate li ju kod kuće Začini, ilustracija Sve na jednom mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Populacija pčela u Velikoj Britaniji opala je za trećinu samo tijekom posljednjih godinu dana zbog lošeg vremena, insekticida i velikog broja parazitskih crvi.

Očekuje se da će stoga zalihe meda presušiti, a zalihe voća i povrća za čiji je uzgoj potrebno oprašivanje koje vrše pčele, također će biti uništene.

Tim Lovett, predsjednik Britanskog udruženja pčelara, rekao je kako će se opadanje broja pčela nastaviti te pozvao Vladu da istraživanje ovoga problema financira s više sredstava.

>> Misteriozno nestale pčele u Engleskoj i SAD-u 

Zbog malog broja pčela opada zaliha uljane repice, jagoda i mahunarki za oko 10 posto, grožđa za 20 posto, malina za oko 30 posto, jabuka i krušaka do 90 posto. Upozorio je da su i buduće zalihe ugrožene.

‘Ako izgubimo naše pčele, izgubit ćemo i med, a to ćemo odmah primjetiti. Nakon toga počet ćemo primjećivati gubitak voća i povrća, a već sljedeće godine to bi mogli i osjetiti’, rekao je Tim Lovett.

Budući da velik dio svjetskih poljoprivrednih biljaka ovisi o oprašivanju pčela njihov je nestanak zabrinjavajuć.

New York Times objavio je izračun prema kojim bi štete stvorene nestankom pčela mogle doseći i 14 milijardi dolara, a Albert Einstein je ustanovio da bi, u slučaju nestanka pčela, 'čovjeku ostale još četiri godine života'.

Nestanak pčela zabilježen je i u Hrvatskoj. Zimus su hrvatski pčelari pretrpjeli 50-postotni gubitak pčelinjih zajednica, upozorio je u ožujku predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Martin Kranjec.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju