Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napuštaju i razvoj WebOS uređaja

Šok iz HP-a: Razmišljaju o povlačenju s tržišta osobnih računala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći proizvođač osobnih računala na svijetu odvojit će ili prodati svoju PC diviziju

Šok iz Hewlett-Packarda – iz najvećeg proizvođača osobnih računala na svijetu jučer su objavili da razmišljaju o odvajanju i prodaji divizije koja se bavi proizvodnjom osobnih računala i prijenosnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijerova turneja Nakon posjeta Oracleu: Želimo čelnicima tih tvrtki pokazati da smo Vlada koja zna što hoće Slika nije dostupna Promjene na PC tržištu Lenovo i Samsung zainteresirani za preuzimanje HP-ove PC divizije?

Nakon ove objave mnogi su se novinari i analitičari sjetili nedavne 'proročanske' izjave Stevea Jobsa kako je nastupilo postPC razdoblje – jer kako inače objasniti činjenicu da kompanija koja predvodi PC tržište namjerava odustati od proizvodnje računala.

Ipak, čitajući brojne analize ovog poteza Hewlett-Packarda možemo zaključiti da ovdje nije riječ o nekom strahu zbog postPC razdoblja, već se u ovoj kompaniji žele orijentirati na profitabilnije poslove s većim maržama.

Naime, marže na tržištu PC-a sve su manje te je HP-ov veliki prihod od prodaje računala rezultirao s (relativno) malom dobiti tako da će se u ovoj kompaniji okrenuti poslovima s većom maržom – u skladu s tim najavili su kupovinu softverske kompanije Autonomy za koju namjeravaju izdvojiti deset milijardi dolara.

Povodom ovih odluka HP-ov CEO Leo Apotheker rekao je da 'transformacija uključuju neke teške odluke', ali da su ovi koraci nužni kako bi se zauzela bolja pozicija za budućnost. Iako još nije točno poznato što će HP napraviti sa svojom divizijom za proizvodnju osobnih računala (Personal Systems Group), dva su najvjerojatnija scenarija – ili će je u potpunosti izdvojiti iz HP-a te će nastaviti djelovati kao samostalna kompanija ili će je prodati nekoj drugoj kompaniji. Sličan scenarij već smo vidjeli sredinom prošlog desetlje

ća kada je IBM prodao svoj PC biznis kineskom Lenovu. Osim ove najave, iz Hewlett-Packarda su objavili da prekidaju s razvojem WebOS uređaja, dakle, pametnih telefona iz Pre serije i TouchPad tableta. S obzirom da se posljednjih dana govorilo o iznimno lošoj prodaji HP-ova tableta i o velikim neprodanim zalihama koje samo zauzimaju mjesto u skladištima trgovačkih lanaca, ova vijest i nije toliko iznenađenje.

Trenutno nije poznato niti što će biti sa samim WebOS operativnim sustavom – analitičari nagađaju da bi ga HP mogao licencirati drugim kompanijama ili čak prodati, a kao potencijalne kupce IT novinari već nabrajaju kompanije poput RIM-a i Amazona pa čak i HTC-a i Facebooka.

Nakon Googleove akvizicije Motorole i ovih najava iz HP-a jasno je da nas u budućnosti očekuju određene (možda i velike) promjene na tržištu pametnih telefona i osobnih računala. Tako je pitanje što će se dogoditi s Androidom i hoće li se Googleovi partneri možda više okrenuti mobilnim Windowsima s obzirom da bi Google mogao favorizirati Motorolu.

Na tržištu PC-a promjene bi mogle biti još veće te će kompanije poput Della, Asusa, Acera, Lenova, Toshibe i drugih htjeti iskoristiti situaciju koja je nastala nakon ove HP-ove najave te zauzeti što veći dio tržišta, a bit će zanimljivo vidjeti koje će se kompanije zainteresirati za preuzimanje cijele PC divizije Hewlett-Packarda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene