Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smanjuje se emisija ugljičnog dioksida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Emisija ugljičnoga dioksida u svijetu smanjila se tijekom prošle godine, pokazuju preliminarni podaci američkoga Centra za obradu podataka o ugljičnom dioksidu (CDIAC).

Najnoviji podaci koje je prikupio CDIAC, glavni izvor podataka o klimatskim promjenama američkoga ministarstva energetike, pokazuju da se emisija ugljika nastalog uglavnom izgaranjem fosilnih goriva u 2006. godini povećala za 2,6 posto, za razliku od 3,3 posto 2005.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Summit o klimatskim promjenama U Cancunu bez dogovora o emisiji stakleničkih plinova Slika nije dostupna Ograničavanje za 28 posto Obama objavio ciljeve ograničenja emisije stakleničkih plinova

"Nezahvalno je previše naglašavati najnovije podatke jer su oni uvijek najpodložniji promjenama", upozorio je Gregg Marland, znanstvenik iz CDIAC-a.

Emisija stakleničkih plinova tijekom 2004. i 2003. povećavala se za 5,4, odnosno 4,7 posto.

Globalna emisija ugljika povećava se zbog ubrzanog razvoja zemalja poput Kine i Indije. Ugljični dioksid najčešći je staklenički plin koji nastaje zahvaljujući čovjekovu djelovanju i to uglavnom kao rezultat izgaranja fosilnih goriva.

Klimatske promjene bit će glavan tema i na ovotjednom godišnjem sastanku čelnika APEC-a.

Niz izvješća UN-ovih znanstvenika početkom godine najavljivala je još ekstremnije vremenske uvjete, uključujući vie suša, toplinskih valova i poplava, ne uspije li čovječanstvo obuzdati emisiju stakleničkih plinova.

CDIAC-ove prve procjene za 2005. i 2006. temelje se na podacima o potrošnji goriva tvrtke BP, dok su za prijašnje procjene uzimali UN-ove podatke o energiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene