Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Taurus G4

Slovenska tvrtka za štedljivi zrakoplov od NASA-e dobila 1,3 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultralaki putnički zrakoplov 'Taurus G4', koji je konstruirala mala slovenska tvrtka, pobijedio je na natječaju američke svemirske agencije NASA za energetski najštedljiviju letjelicu.

Ivo Boscarol, vlasnik i direktor tvrtke 'Pipistrel', koja važi za jednu od najuspješnijih slovenskih tvrtki s područja visoke tehnologije, izjavio je za Slovensku televiziju da su u užoj konkurenciji za nagradu od 1,3 milijuna dolara, koju NASA dodjeljuje svake godine za energetski najštedljivije modele, bila četiri zrakoplova.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

Taurus G4 je bio najbolji jer je imao najmanju potrošnju goriva u odnosu na broj putnika u zrakoplovu i dužinu leta.

'Granicu smo uspjeli pomaknuti na više od 400 milja na putnika i na galon goriva', rekao je Boscarol za Slovensku televiziju u telefonskom razgovoru iz Santa Rose u Kaliforniji, gdje je primio nagradu.

Tajna tako niske potrošnje je u električnom pogonu zrakoplova kojega u zraku drži 450 kilograma litijevih baterija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene